Tučnjava u Splitu- Prekršajno prijavljene maloljetnice

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.1.2018. 22:26:07
Tučnjava u Splitu- Prekršajno prijavljene maloljetnice

Foto: screenshot

Splitska policija podnijela je u utorak popodne Prekršajnom sudu optužni prijedlog protiv dviju maloljetnica (16 i 17) koje su se jučer potukle pred skupinom maloljetnika, koja je navijala i snimala tučnjavu.


 

 Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad dvjema maloljetnim osobama protiv kojih će biti podnesen optužni prijedlog mjerodavnome Prekršajnom sudu zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.  O prekršaju će biti poslana i pisana obavijest mjerodavnome Centru za socijalnu skrb, a policija će nastaviti kriminalističko istraživanje kako bi utvrdila na kojim se mjestima događaju učeničke tučnjave i tko sve u njima sudjeluje.


 Voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu i šport Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije Nansi Ivanišević izjavila je za Hinu kako, "zgroženi javno objavljenim sadržajem, nažalost, moraju konstatirati da u posljednje vrijeme svjedočimo porastu međuvršnjačkog nasilja". Rekla je kako - premda njezin ured prati i nadzire rad obrazovnih institucija na području Splitsko-dalmatinske županije - danas nisu zaprimili prijavu o tom nemilom događaju.


"Prema saznanjima iz sredstava javnog priopćavanja, zasad je reagirala nadležna institucija, u ovom slučaju Policijska uprava u skladu sa svojim obvezama i ovlastima. Ured u ovakvim slučajevima nema mogućnosti izravno reagirati, to više što se nemili incident zbio izvan područja školske ustanove. U slučaju da neka od škola konstatira da se radi o njezinim učenicima, trebaju biti poduzete mjere zaštite prava učenika. Svako kršenje tih prava mora biti prijavljeno nadležnim tijelima u skladu s Pravilnikom o načinu i postupanju odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova o poduzimanju mjera zaštite prava učenika", istaknula je Ivanišević.


 Događaj koji je dvije maloljetnice doveo pred policiju u ponedjeljak oko 13 sati, kada su se u Ličkoj ulici potukle 16-godišnjakinja i 17-godišnjakinja samo nekoliko metara od zgrade splitsko-dalmatinske Policijske uprave. Oko njih je bilo nekoliko desetaka učenika koji su zdušno navijali i sve snimali mobitelima. Javnost je o tome doznala kad je video objavljen na društvenim mrežama, a zatim i u medijima. Zahvaljujući snimci, policija je već jutros otkrila tko su sudionice tučnjave te ih je u policiji ispitala u prisutnosti roditelja.


 Zakon o prekršajima  (čl. 6) predviđa da se osobe koje se na javnom mjestu ponašaju na naročito drzak način vrijeđajući građane ili narušavajući njihov mir kazne novčanom kaznom u visini do 350 DEM ili kaznom zatvora u trajanju do 30 dana 


(Hina)


Započela je izgradnja produžetka Branimirove, hoće li biti i završena?

Hoće, sve će biti kako je najavljeno
Živi bili pa vidjeli
Izbori se bliže, još jedan predizborni trik
Prazna Senfova obećanja, kao i Bandićeva
A kaj se uopće nekaj dela?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account