Dr. Dorijan Jagačić: Brinite za ritam Vašeg srca

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.9.2023. 17:37:11
Dr. Dorijan Jagačić: Brinite za ritam Vašeg srca

Foto: Pelikor.hr

Zdravstvenu kolumnu portala Sesvete danas piše naš uvaženi kardiolog i internist dr. Dorijan Jačačić.




Kada sam počeo pisati o temi za mjesec rujan, pala mi je na pamet još jedna pretraga s kojom se često susrećete. Riječ je dakle o holteru. Osim holtera EKG-a postoji i holter tlaka, no to će biti tema nekog drugog članka.

Holter drugim riječima znači da se zapis bilježi dugotrajno. Najčešće je to 24 sata, no može biti i dulje, npr. 48 sati.


Tijekom holtera ćete raditi sve kao inače. Nikako ne preporučam da zbog holtera provedete dan u krevetu ili sjedeći. Naime holter bi trebao biti slika Vaše svakodnevice. Ono što ćete izbjegavati je da idete pod vodu (tj. tuširanje ili kada) jer bi to uređaj uništilo.


Uz holter se uobičajeno vodi i protokol. Dakle dobijete poseban papir na kojem bilježite prvenstveno vrijeme kada ste otišli spavati, tj. kada ste se probudili i vrijeme kada ste imali nekakve tegobe. Obično su to lupanje srca, vrtoglavica ili čak i nesvjestica. Svojim pacijentima preporučam ukoliko tijekom dana imaju vrlo često tegobe koje bi htjeli zapisali (npr. više od 10 x dnevno) da zapišu tek vrijeme kada su imali najizraženije tegobe. Npr. kada je vrtoglavica bila najizraženija.

Na protokolu je dobro da zabilježite i lijekove koje uzimate. Naime ponekad liječnik pacijenta kojem je rađen holter nikada fizički ne vidi. Dakle zna o Vama samo toliko koliko zabilježite na protokolu holtera. I čim točnije zabilježite lijekove (dakle koliko miligrama tj. dozu), to bolju preporuku će Vam liječnik moći u holteru dati. Ako pak imate ugrađeni pacemaker, tada to treba navesti sestri prilikom postavljanja holtera te sobom ponijeti iskaznicu pacemakera.



Jeli holter hitna pretraga?


Ne holter nije hitna pretraga, osim kada se radi o moždanom udaru koji je netko imao prije nekoliko dana. Naime holter je liječniku samo pomoć kod određenih dijagnoza. To su prvenstveno aritnije, dakle poremećaji ritma srca. 


Mogući razlozi za postavljanja holtera su nesvjestica, niski puls a često i lupanje srca, s time da holter u slučaju da taj dan niste imali lupanja srca u pravilu neće niti ništa otkriti. Ukoliko lupanje srca imate rjeđe od jedanput na dan, tada postoje drugi oblici praćenja i vrlo moderne tehnike o kojima Vam mogu detaljnije pričati prilikom Vašeg posjeta našoj ordinaciji u Jelkovcu.


Do sljedećeg puta bavite se sportom koliko je god to moguće i dozvoljeno te pratite ritam svojeg srca!


Srdačno Vaš,

                          Dorijan Jagačić, dr. med. 


O autoru:


Liječnik, kardiolog i internist, Dorijan Jagačić, nakon staža u bolnici Sv. Duh radio je kao liječnik hitne i obiteljske medicine. Specijalizaciju iz interne medicine te povrh toga kardiologije apsolvirao je u Saveznoj republici Njemačkoj. Stekao je široko radno iskustvo radeći u više kardioloških ordinacija i bolnica u SR Njemačkoj te kod poznatog poslodavca u Švicarskoj. U studenom 2022. otvorio je privatnu ordinaciju na adresi, Rimski put 50, 10360 Novi Jelkovec. Dostupan je (u radno vrijeme) na 01 3777 429 tj. putem web stranice pelikor.hr


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.1.2024. 17:21:50

Create Account