Kardiolog dr. Jagačić o pripremama za ergometriju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.1.2024. 17:21:50
Kardiolog dr. Jagačić o pripremama za ergometriju

Foto: pelikor.hr

Sve više građana radi mogućih srčanih problema obavljaju ergometriju, no, što treba znati o njoj prije same pretrage.



Kao što sam najavio u prošlom članku ovaj puta ću započeti pisati o ergometriji, točnije u ovom nastavku o pripremi za ergometriju.


Jeste li prehlađeni ili ste ozljedili noge? Svakako nazovite ustanovu u kojoj trebate obaviti ergometriju da se ergometrija odgodi. Naime općenito infekcije, osobito one respiratorne, nisu dobra startna predispozicija za ergometriju, a zbog mogućnosti širenja infekcije na srčani mišić preporuča se čak i mirovanje. Što se tiče ozljeda i operacija- one bi mogle znatno otežati a time i umanjiti rezultate pretrage te omesti ispravnu interpretaciju. Dakle nije važno samo obaviti pretragu, nego je učiniti i u pravo vrijeme. 

Za ergometriju se obujte sportski, bez visokih peta, teških čizama ili otmjenih cipela za poslovne sastanke. Prije pregleda jedite čim manje ili pijte samo tekućinu (najbolje vodu). Sobom možete ponijeti nešto za jelo (npr. sendvič ili slatko što ćete pojesti nakon pretrage). Što se tiče lijekova, osobito inzulina, savjetujte se sa ustanovom gdje će se pretraga provoditi. 


Ostanite u pokretu koliko god Vam Vaše zdravlja dozvoljava, do sljedećeg članka:


Vaš Dorijan Jagačić



Bilješka u autoru: 

Liječnik, kardiolog i internist, Dorijan Jagačić, nakon staža u bolnici Sv. Duh radio je kao liječnik hitne i obiteljske medicine. Specijalizaciju iz interne medicine te povrh toga kardiologije apsolvirao je u Saveznoj Republici Njemačkoj. Stekao je široko radno iskustvo radeći u više kardioloških ordinacija i bolnica u SR Njemačkoj te kod poznatog poslodavca u Švicarskoj. U studenom 2022. otvorio je privatnu ordinaciju na adresi, Rimski put 50, 10360 Novi Jelkovec(Sesvete). Dostupan je (u radno vrijeme) na 01 3777 429 tj. putem web stranice pelikor.hr


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.9.2023. 17:37:11

Create Account