Copernicus još uvijek nije uočio jasan znak povećanja zagađenja u Europi, ali to je dobra vijest

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.6.2020. 11:27:52
Copernicus još uvijek nije uočio jasan znak povećanja zagađenja u Europi, ali to je dobra vijest

Foto: Copernicus

Služba za nadzor atmosfere Copernicus vizualizira trenutne podatke o kvaliteti zraka i nadzire utjecaj mjera prevencije Covid-19 putem svoje stranice, dok Služba za klimatske promjene Copernicus uvodi nadogradnje u svojoj aplikaciji Covid-19.


Iako su europske zemlje počele ublažavati mjere prevencije zbog pada stope zaraze Covid-19, Služba za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS), koju provodi ECMWF u ime Europske komisije, još uvijek nije otkrila jasan znak povećanja razine onečišćujućih tvari i povratka na "uobičajene" vrijednosti. Na primjer, ovo nije u skladu s Kinom, gdje su se aktivnosti i emisije već uveliko vratile na razine prije COVID-a.

"Između siječnja i travnja, opazili smo smanjenje zagađivača poput NO2, a u manjoj mjeri i PM2.5 i PM10, u mnogim europskim područjima u kojima su uvedene stroge mjera karantene zbog Covid-19", komentira Mark Parrington, Viši znanstvenik u CAMS-u. "Sada očekujemo ponovno povećanje kako su se mjere karantene ublažile, ali to još nije očito u našim podacima. Velike su razlike u površinskim koncentracijama onečišćujućih tvari zbog faktora poput vremenskih prilika, a otkrivanje promjena u koncentraciji onečišćujućih tvari ostaje izazov. Mjere karantene nisu utjecale na prirodne izvore onečišćujućih tvari, a Italija i jugoistok Europe doživljavaju epizode povećanog zagađenja zraka zbog oblaka prašine iz Sahare u svibnju. "

"Postoje razlike u načinu na koji se karantena i ublažavanje mjera manifestiraju u različitim dijelovima svijeta. U Europi se čini da je ublažavanje mjera trenutačno oprezno i progresivno, što znači da se, na primjer, nastavio trend smanjenog prijevoza na posao“, dodaje Vincent-Henri Peuch, Voditelj CAMS-a. „To je vrlo važno jer bi se neke zdravstvene koristi, koje smo imali tijekom razdoblja karantene zbog smanjenog onečišćenja zraka, mogle trajno zadržati. Određeni ciljevi smanjenja emisija onečišćujućih tvari, koji su se možda prije činili previše ambicioznim ili čak kontraproduktivni, sada se mogu postaviti s povjerenjem i poduprijeti dokazima. Kombiniranim naporima, poput onih koji su predloženi u inicijativi Europski zeleni sporazum, možemo napraviti promjenu. "

Kako bi pružio više informacija o kvaliteti zraka kao potporu krizi COVID-19, CAMS je otvorio stranicu s mnogo različitih informacija. Pored karata, vremenskih serija te animacija dušičnog dioksida (NO2) i sitnih čestica (PM2.5) za 50 glavnih europskih gradova, CAMS je sada dodao i PM10 i ozon kako bi se dobio cjelovitiji uvid. Regionalne karte ažuriraju se svakodnevno, a prosjeci za razdoblje 2017.-2019. dodani su u vremenske serije radi poboljšanja usporedivosti. Kako bi se procijenio očekivani utjecaj procijenjenih promjena emisije izazvanih karantenom na europsku kvalitetu zraka, dodan je i alat za vizualizaciju scenarija emisija.

Stranica je koristan alat za praćenje kvalitete zraka i pokazuje da je u južnoj Europi, posebno u Italiji i na jugoistoku Europe, početkom svibnja došlo do značajnih privremenih porasta lokalnog onečišćenja zraka. Međutim, to nije povezano s ublažavanjem mjera prevencije COVID-19, već zbog prašine koja je kroz Sredozemlje dolazila iz Sahare. Čestice prašine poput ovih doprinose smanjenju kvalitete zraka i prilično se jasno pojavljuju na prikazima vremenskih serija PM2.5 i PM10 za različite gradove. Ova povećanja nisu povezana sa COVID-19 mjerama i pokazuju kako vremenski događaji mogu utjecati na kvalitetu zraka.

Lijevo: CAMS PM10 dnevne analize za Rim pokazuju jasno povećanje zagađivača nakon 8. svibnja 2020., kao posljedica saharskih oblaka prašine nad jugoistočnom Europom. Desno: PM10 promjera manjeg od 10 mikrometra na dan 16. svibnja 2020. Izvor: Služba za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS)/ECMWFUz stranicu, ažurirana je aplikacija Monthly Climate Explorer for COVID-19 Službe za klimatske promjene Copernicus s novim značajkama. Aplikacija sa slobodno dostupnim podacima iz baze podataka Climate Data Store (CDS) pokazuje mogućnosti koje podaci Copernicusa nude istraživačima poput epidemiologa i zdravstvenih stručnjaka, između ostalih. Uz povijesne podatke o temperaturi, vlazi i UV zračenju na razini tla, aplikacija sada uključuje i klimatologiju čestica (PM10) i dušičnog dioksida (NO2).


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.12.2021. 17:28:07

Create Account