Feninnem & Alejuandro Buendija pobjednici jubilarnog 70. Zagrebačkog festivala

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.3.2023. 10:01:47
Feninnem & Alejuandro Buendija pobjednici jubilarnog 70. Zagrebačkog festivala

Foto: Matej Grgić

U Zagrebačkom HoB-u sinoć održan jubilarni 70. Zagrebački festival, posebna nagrada festivala pripala je legendarnom Dragi Dikliću.


Pobjedu na večerašnjem, jubilarnom 70. Zagrebačkom festivalu odnijeli su Feminnem ft Alejuandro Buendija s pjesmom Trending! Pamela Ramljak, Neda Parmać, Nika Antolos i Saša Antić potpisnici su pobjedničke pjesme 70. po redu festivala. Svojim atraktivnim nastupom oduševili su prepunu dvoranu zagrebačkog HoB-a, a za vrijeme izvođenja pobjedničke pjesme na samom kraju izravnog prijenosa, u skladu s trendom, Alejuandro Buendija uslikao je selfie s djevojkama iz grupe Feminnem.


„To je pjesma za koju smo nas tri napisale i tekst i glazbu, a onda se Saša savršeno uklopio sa svojim tekstom iz muške perspektive. Ne možemo bit ponosnije!“, rekle su djevojke iz grupe Feminnem. Alejuandro Buendija je dodao: „Pjesmu su cure napravile u jednu večer, a ja kad sam ju čuo, u sat vremena sam napisao svoj dio. Ključno je pronaći lik u pjesmi, onda se tekst sam napiše. Bitno je da je neka predstava!“.


Na impresivnu pozornicu festivala koji traje već 70 godina, prvi su večeras zakoračili Alen Đuras i Zsa Zsa izvevši legendarne hitove Ive Robića Ta tvoja ruka mala iz 1953. i Golubovi iz 1964. Tako se Zagreb još jednom sjetio velikana čija je stota godišnjicu rođenja obilježena ovih dana.


Nakon otvorenja uslijedili su nastupi osamnaest ovogodišnjih izvođača: Gina, Saša Lozar, Elvis Sršen, Pravila Igre, Antonia Dora, Amir Kazić Leo, Marko Kutlić, Nikolina Tomljanović feat. Tonka, Ivan Ive Županović, Leteći Odred, Tedi Spalato, Mateo Pilat, The Splitters, Albina & Đana, Feminnem ft. Alejuandro Buendija, Neno Belan & Fiumens, Mia Dimšić i Lea Dekleva & Chord Company. Festivalskim orkestrom ravnao je Alan Bjelinski, a glazbenike je udružio Ante Gelo. Voditelji festivala bili su Iva Šulentić i Duško Ćurlić.


Na samom početku Nenadu Borgudanu, autoru i frontmenu benda Detour, uručeno je priznanje za najizvođeniju pjesmu prošlogodišnjeg festivala – Nekad je bilo bolje. Nagradu mu je uručio direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec.


Nagrada za najbolju pjesmu po izboru radijskih nakladnika (HURIN) pripala je Neni Belanu (autor glazbe) & Fiumensima te autoru teksta Nikši Sviličiću za pjesmu Žuti semafor. Nagradu im je uručio Željko Švenda, predsjednik HURIN-a.


Večeras su jubilarno izdanje festivala uveličala i brojna velika imena, nekadašnji sudionici Zagrebačkog festivala, umjetnički ravnatelji i ljudi ključni za stvaranje pojma hrvatska glazba. Tako smo mogli vidjeti na crvenom tepihu i malim ekranima Gabi Novak, Terezu Kesoviju, Marija Mihaljevića, Tončija Huljića…


Poseban trenutak večeri svakako je bila izvedba pjesama velikana Drage Diklića. Matija Cvek i Franka izveli su pjesme Opet si plakala i Još samo večeras, a zatim i mogli bismo reći, Zagrebačkom festivalu najdražu – Zagreb je najljepši grad na kojoj im se pridružio Diklić, ovogodišnji dobitnik priznanja za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu.


Umjetnički ravnatelj festivala, Branimir Mihaljević rekao je: „Ja sam jako zadovoljan, odličan festival. Imali smo i divne goste, zvijezde iz bogate povijesti festivala, ali čuli i budućnost hrvatske glazbe. Čestitam pobjednicima i pjesmi želim dug život u eteru!“.


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.1.2020. 22:23:15

Create Account