Otvoren specijalizirani laboratorij u Zavodu dječje hematologije i onkologije

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.2.2018. 15:12:05
Otvoren specijalizirani laboratorij u Zavodu dječje hematologije i onkologije

Foto: HRT

U Zavodu za dječju hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb otvoren je laboratorij za dječju onkologiju za čije se opremanje prikupilo više od milijun kuna u okviru humanitarne akcije Vjeruj u ljubav, javlja HRT.


Kvaliteta liječenja djece s akutnom limfoblastičnom leukemijom, koja je najučestalija zloćudna bolest dječje dobi s postotkom preživljavanja od oko 80%, značajno je povećana. Prikupljenim sredstvima, osim opremanja mikrobiološkog laboratorija, kupljen je aparat koji omogućava mjerenje učinkovitosti lijeka.

Jedna od osnovnih ovog uređaja laboratorija je da se terapija može u tijeku individualizirati. Mjerenjem ovih enzima može se vidjeti djeluje li terapija i onda onkološka terapija na djetetu nakon čega odmah u toku liječenja modificirati i prilagoditi djetetu ponaosob da bi postigli bolje rezultate, objasnio je ravnatelj Zavoda za dječju hematologiju i onkologiju "dr. Mladen Ćepulić", doktor Zoran Bahtijarević.

Da je vrijeme bitno u liječenju ove bolesti rekao je, iz Udruge Phoenix, otac oboljelog djeteta koje je tijekom liječenja imalo tihe alergijske reakcije koju su inaktivirale lijek. Jer nismo imali laboratorij moj sin je imo alergijsku reakciju što se sad neće moći događati. S ovim laboratorijem sad ćemo vidjeti je li dijete alergično na terapiju i može li primati terapiju ili ne, dodao je otac.

Humanitarnu akciju organizirala je Udruga za pomoć oboljelima od malignih bolesti Phoenix, a velik dio ove lijepe priče bila je dijelom i Hrvatska radiotelevizija humanitarnim projektom Uz nas niste sami.

Uvjeren sam da će i dalje Hrvatska radiotelevizija pomagati ove projekte, a kad ovako pomogneš najmlađima srce je ispunjeno na najjače, rekao je voditelj projekta Uz nas niste sami, Božidar Esert.

Osim za kupnju osnovnog uređaja, sredstva su namijenjena i za kupnju neophodne popratne laboratorijske opreme, pribora, potrebnih kemikalija i namještaja, čime od sada u Hrvatskoj postoji prvi specijalizirani laboratorij koji će provoditi rečenu dijagnostiku.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.6.2022. 16:40:50

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account