Tehnički muzej Nikola Tesla organizira radionicu gradnje suhozida

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 6.6.2017. 12:15:28
Tehnički muzej Nikola Tesla organizira radionicu gradnje suhozida

Foto: FaH/ Duško Jaramaz /ds

Tehnički muzej Nikola Tesla održat će radionicu za djecu na kojoj će se sudionici moći upoznati s tradicionalnom vještinom gradnje suhozida, jedinstvene vještine kojom su se težaci služili pri gradnji i tradicionalne tehnike gradnje lomljenim kamenom bez upotrebe vezivnog materijala, priopćio je u utorak organizator.


Gradnja se održava u suradnji s udrugom Dragodid 10. i 11. lipnja u dvorištu Muzeja, od 10 do 13 sati, a sudjelovati mogu djeca od sedam godina.

Umijeće gradnje suhozida široko je rasprostranjeno, a sadrži mnogo dodirnih točaka, kao i bezbroj lokalnih razlika. No, zajedničko je da su oni koji baštine to umijeće slaganjem kamena na kamen oblikovali zajednice i svoje krajolike prilagođavajući ih potrebama obitavanja te uzgoju biljaka i životinja.

"Suhozidom se čovjek kroz povijest borio i još se uvijek bori protiv erozije, poplava, lavina, isušivanja, a usput su u suhozidu i oko njega svoj dom našle brojne sitne biljke i životinje povećavajući bioraznolikost i kompleksnost okoliša", rečeno je.

Tom tradicionalnom tehnikom gradnje lomljenim kamenom bez upotrebe vezivnog materijala težaci su se služili pri gradnji manjih poljskih skloništa kao što su bunja, kažun ili poljarica, ali su i ograđivali obradiva zemljišta.

Istom tehnikom građene su i klačine, vapnenice, japjenice ili japnenice, čiji su zidovi i unutrašnjost morali biti posebno čvrsti kako se ne bi raspali tijekom učestalog paljenja. Stoga su klačinari svrstavani u najbolje majstore suhozida, a vještinu su usvajali odmalena, gradeći jednostavne zidove poput dvostrukog međašnog suhozida, pojašnjava se.


Upravo s tehnikom gradnje dvostrukog međašnog suhozida moći će se upoznati sudionici radionice, a u usvajanju tehnike i izgradnji suhozida pomoći će članovi udruge Dragodid.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.11.2019. 21:52:23

Create Account