U tijeku je berba grožđa za Enosophiu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 5.10.2021. 16:32:23
U tijeku je berba grožđa za Enosophiu

Foto: Matija Turkalj

Berba na vinogradarskom lokalitetu Božilovac u Feričancima počela je rano  ujutro 6. rujna 2021. a ako bude padala kiša mogla bi potrajati i do 10. listopada. Na 165 hektara vinograda, prva je na redu  bila je sorta Graševina od koje je dio već probran za baze za pjenušce za koje je potrebno nešto više kiseline. 


Enosophia je inače novi brend vinarije Feravino iz Feričanaca, kojim žele naglasiti holistički pristup potrošaču, ali i brigu za ekologiju, održivi razvoj i bolje pozicioniranje Slavonije kao poželjnog vinskog turističkog odredišta.


Za dobrodošlicu  beračima poslužen je pjenušac prigodnog naziva Nice to see you, proizveden charmat metodom od sorti chardonnay i pinot crni. To je osvježavajući brut, nježne boje lososa i ugodno balansiranih kiselina! 


„Dok većini ljudi kraj kolovoza i početak rujna znači završetak ljeta, nama taj period označava početak berbe grožđa i najuzbudljivijeg dijela godine. Ove godine očekujemo oko 1100 tona grožđa od čega najveća količina pripada Graševini, a slijedi ju Frankovka. Kroz bogati sortiment u našim vinogradima uspijevamo optimalno organizirati berbu po vremenu dozrijevanja našeg grožđa. Nijedna vinogradarska godina nije ista pa je tako i ova godina nekoliko puta iznenadila. No, unatoč brojnim izazovima svi Enosophia vinogradi su u izvrsnom zdravstvenom stanju te je najveseliji dio vinogradarske godine počeo upravo današnjom berbom. Kvaliteta nam je prvom mjestu, a povoljnim omjerima kvalitete i kvantitete uspijevamo za naša vina proizvesti baš onakvo grožđe kakvo nam treba za pojedini proizvod“ - kazala je voditeljica vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Enosophiji Lucija Kužir.


Nakon baza za pjenušce, kreće se s redovnom berbom drugih sorti te slijede Chardonnay, Pinot bijeli, Sauvignon blanc, Pinot crni, Merlot, Cabernet franc,, Cabernet sauvignon i Syrah.


U sklopu novog brenda je Enosophia Trs. No.5 . Ta graševina iz berbe 2020. okitila se broncom u nedavnom Decanterovu izboru. Trs No.5  proizveden je  blagom sur lie metodom, odležavši četiri mjeseca na finom talogu. Kako je graševina, grožđe koje se nalazi na svakom petom trsu u hrvatskim vinogradima, to je bila inspiracija za naziv ovog vina.


Da je Enosophia nešto novo i moderno demonstrirano je i kroz mogućnosti interaktivnih etiketa. Kada se skenira pametnim telefonom, Trs No.5 vodi na aplikaciju koja svira  skladanu glazbu, koja će se mijenjati svaka tri mjeseca.


Ružičasto vino Enosophia Matarouge, nazvano je po položaju Mataruge s kojeg potiču frankovka i pinot crni od kojeg je spravljeno. Etiketa, pak, ne 'svira' nego upućuje na aplikaciju s virtualnim putovanjem po najboljim rosé vinskim regijama svijeta. Skeniranjem etikete može se doznati i što različite nijanse roséa otkrivaju o sortama i okusima.


 Na tržište će uskoro izaći još dva pjenušca i dvije crne kupaže, tako da će se pod novim brendom naći čak sedam etiketa. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.10.2021. 12:06:57

Jeste li se već cijepili protiv covida 19?

Da, prvi put
Da, drugi put
Cijepljen sam već više puta
Ja sam prirodno cijepljen/a
Nisam, ali ću uskoro
Ne želim se cijepiti
S društvom se svakim vikendom pošteno nacijepim
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account