Izložba američkog konceptualnog umjetnika Dana Grahama

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 21.5.2017. 8:12:34
Izložba američkog konceptualnog umjetnika Dana Grahama

Foto: HINA / MSU / Ken Adlard / Dan Graham / ml

U Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u subotu je otvorena izložba Zabava za cijelu obitelj / Works That are Fun for the Family, američkog konceptualnog umjetnika Dana Grahama koji je zagrebački muzej odabrao kao mjesto u kojem će prvi put samostalno izlagati u istočnome dijelu Europe.


Grahamovi najraniji video performansi koji nastaju krajem 1960-tih i početkom 1970-tih, predstavljaju poveznicu s prvim eksperimentalnim video radovima hrvatskih umjetnika Sanje Iveković, Dalibora Martinisa i Gorana Trbuljaka, ali se Grahamova intuitivna istraživanja s vremenom sve intenzivnije proširuju na zanimanje za arhitektonski prostor.

Izložba od performansa do paviljona propituje ključan odnos između njegovih ranih performansa i paviljona koji se zasnivaju na novom pristupu publici u umjetničkom radu. Paviljoni nisu doslovno arhitektonski objekti nego bi ih se prije moglo nazvati svojevrsnim „strojevima za promatranje” budući da uvjetuju način na koji publika stupa u interakciju s umjetničkim djelom, istaknuto e na otvorenju.

Uz paviljone, modele paviljona i dokumentarne filmove o njegovim najznačajnijim ostvarenjima, izložba će, uz  predavanja i radionice, malim presjekom stvaralaštva Dana Grahama nastojati obuhvatiti kompleksno djelovanje tog svestranog umjetnika.


Izložba je otvorna plesnim performansom u izvedbi Vere Mitrović i Žaka Valente, voditelja i članova performing arts programa pri MSU-u,  dok su o umjetnikovom stvaralaštvu govorili kustosi izložbe Maurizio Bortolli i Radmila Iva Janković.


Dan Graham rodio se 1942. u Urbani u Illinioisu, a živi i radi u New Yorku. Predstavio se retrospektivnim izložbama u nizu svjetskih muzeja, od SAD-a i Australije do Europe. Mnogo puta izlagao je na Bijenalu u Veneciji (1976, 2003, 2004, 2005), na kasselskoj Dokumenti (1972, 1977, 1982, 1992, 1997) te na izložbama Skulptur Projekte u Münsteru (1987, 1997). Dobitnik je brojnih nagrada, a 2010. primio je počasnu nagradu Američke akademije umjetnosti i književnosti.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.6.2020. 11:34:55

Create Account