LIKOVNI SUSRETI VUGROVEC 2017.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.9.2017. 10:02:38
LIKOVNI SUSRETI VUGROVEC 2017.

Foto: Sesvete danas

U sklopu trodnevne manifestacije Vugrovečko Miholje, u vugrovečkoj galeriji Farof otvaraju se šesti Likovni susreti.


Likovni susreti Vugrovec pod organizatorskom palicom KUD-a Dragutin Domjanić i župe Vugrovec izrasli su iz težnje i nastojanja da se u ovim  vremenima kada se u borbama za golu egzistenciju, nažalost, nerijetko zaboravlja na duhovne, ponaosob kulturne potrebe, na bogatoj kulturnoj baštini kao bazi stvori projekt koji će grad Zagreb, ali i Hrvatsku obogatiti zanimljivim likovnim događajem, pridonijeti razvoju i prezentaciji likovne umjetnosti i ukazati na postojanja zanimljivih i vrijednih kulturno-povijesnih lokacija koje su zapostavljene i nedovoljno iskorištene.  


U toj novoj kulturnoj oazi, u čarobnom prirodnom okružju prigorskih „brega“, po šesti put ove jeseni ( 25. 09. – 29.09. 2017.)  stvarat će se nova likovna djela koja će u sebe pohraniti ljepote i vrijednosti našeg zagrebačkog kraja, ljubav, toplinu i gostoprimstvo našeg domaćeg čovjeka. Uz svoju nesumnjivu umjetničku vrijednost ponovno će ukazati na životnost slike i skulpture ( u njihovom „klasičnom“ poimanju) koja ne jenjava s novim likovnim generacijama, ali i potvrdila potrebu za takvim kulturno-umjetničkim događanjima, za podizanjem nivoa kulturne svijesti običnog, „malog“ čovjeka i shvaćanjem važnosti umjetnosti kao osobne potrebe.


U sklopu susreta ovih dana u prostoru galerije Farof nastaju umjetnička djela.


 Čovjek 21. stoljeća kulturno je biće, koje u sebi baštini tradiciju, povijest i kulturu naroda kojemu pripada i ima dužnost tu baštinu čuvati, njegovati i dalje razvijati.  Stoga „Likovni susreti“ traju dalje. Prošle godine predstavili su recentnu hrvatsku likovnu produkciju prezentirajući paralelno i radove inozemnih autora s ciljem da interakcijom raznorodnih stilskih, ikonoloških i kulturoloških izričaja potvrde potrebu za globalnim promišljanjem i djelovanjem. „Vugrovečki likovni susreti“ 2017. godine, stavljajući naglasak na hrvatske umjetnike, ugostiti će tako i likovne autore iz Bosne i Hercegovine, Vojvodine, Njemačke te dalekog Nepala i Malezije. 


Desetero umjetnika  transponirati će svoje doživljaje u osebujne likovne izraze, u djela koja prenose ideje ljepote, nove duhovnosti i svjedoče o inferiornosti prostornih i vremenskih granica.  To su: Keshav Malla (Nepal) Ng Bee (Malezija), Almedina Cifrić (B i H), Nela Horvat (Vojvodina/ Srbija), Ankica Perge Karačić (Njemačka) te Ana Jakić, Ana Divković, Mate Turić, Dubravko Mokrović i Verica Jadanac s likovnom grupom vugrovečke OŠ.


A presudan „okidač“ novih inspiracija na ovim „likovnim susretima“ , kao i svaki put biti će netaknuta ljepota prigorskog krajolika, bogata kulturna baština koja datira još iz rimskih vremena (rimski spomenik, tzv. „Vugrovečki Ikar“), vrijedni sakralni spomenici,  poput barokne crkve Sv. Mihalja na brijegu čiji temelji datiraju još iz doba romanike ili neobaroknog župnog dvora Farofa koji je i ovaj put baza održavanja Likovnih susreta Vugrovec. 


 Pozivamo Vas stoga da dođete i uveličate otvorenje izložbe radova nastalih na ovogodišnjim Likovnim susretima Vugrovec, u petak, 29.9. 2017. u 19 sati, u Izložbenom prostoru HULULK, Župnom dvoru Vugrovec.

I da u ovom bajkovitom okruženju uživate u umjetnosti, folkloru i predivnoj prirodi.


Dobro došli!



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account