Povratak drvenoj igrački je povratak toplini i ljepoti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.5.2020. 15:20:41
Povratak drvenoj igrački je povratak toplini i ljepoti

Foto: Muzej Prigorja

Nastavno na prošlotjednu najavu izložbe Zbirka, a ne zbrka Muzeja Prigorja, Dječje igračke iz ostavštine Tihomila Stahuljaka, objavljujemo tekst Vlatke Filipčić Maligec: Povratak drvenoj igrački je povratak toplini i ljepoti.



Tema igračaka, starih i suvremenih gotovo se idealno uklapa u ovo tranzicijsko razdoblje #ostanimoodgovorni, jer djetinjstvo u najvećoj mjeri izaziva toliko potrebne pozitivne emocije. Posebno bi nas radovalo da uspijemo prikupiti dosad nepoznate podatke o vidovečkoj zadruzi za proizvodnju drvenih igračaka, koje su 2009. godine uvrštene na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, istina, kao - zagorske… No, upravo to je prilika da se i Prigorje stavi u kontekst! - Tomislav Mrvičić, Muzej Prigorja.


Vlatka Filipčić Maligec: Povratak drvenoj igrački je povratak toplini i ljepoti


Iako su u zbirci igračaka profesora Stahuljaka svoje mjesto našle i igračke proizvedene u Vidovcu, kao i one proizvedene u Kini, posebno su ga zanimali naši proizvođači. Osobito je cijenio Adonisa Bazinu koji je imao mali izložbeno-prodajni prostor u Oktogonu. U Adonis proizvodu prodavale su se drvene dječje igračke koje je sam proizvodio, ali i drugih proizvođača. 

Bazina je svojim igračkama opskrbljivao dječje vrtiće na području cijele tadašnje države. Izrađivao je slagalice voća i životinja, robote, geometrijske likove za slaganje, udaraljke, ljude različitih rasa i zanimanja. U prodavaonici je postojala i knjiga dojmova, u koju je netko upisao: Povratak drvenoj igrački je povratak toplini i ljepoti. Knjiga dojmova sadrži zapise iz 1982. i 1983. godine na dva pisma i četiri jezika, a jedan je posjetitelj ocijenio da se radi o najljepšem i najtoplijem kutku u Zagrebu. 

Da ga je profesor Stahuljak izuzetno cijenio pokazuje i lepeza Bazininih igračaka koje su našle svoje mjesto u zbirci poput zagrebačka uspinjača u dvije veličine, ljudi različitih rasa i zanimanja, zagrebački tramvaj, slagalica Gornjeg grada.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account