Proslava Svjetskog dana plesa u subotu na Zrinjevcu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 28.4.2017. 17:31:07
Proslava Svjetskog dana plesa u subotu na Zrinjevcu

Foto: FaH/Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

U organizaciji Plesnog centra Tala u subotu, 29. travnja na Zrinjevcu će se proslaviti Svjetski dan plesa pod nazivom "Go Out and Dance".


Za tu će se prigodu organizirati od 11,40 do 14 sati organizirati bogati umjetnički program tijekom kojeg će građani i svi ljubitelji plesa moći uživati u brojnim plesnim točkama i vježbama.

Program otvara performance "Zebre su u gradu" na pješačkim prijelazima oko 11.40 sati, potom slijedi izvedba "Copy or inspiration", zajednička koreografija Plesnog centra Tala i kluba Pinokio "Copy or Inspiration?/Re:Rosas".

Projekt se bavi YouTubeom kao izvorom inspiracije i medijem koji se koristi za nastanak koreografije, odnosno preispituje autorstvo i nemogućnost zaštite autorskih prava u plesnoj umjetnosti, stoji u najavi događanja.

Koreografkinja Anne Teresa De Keersmaeker je zainteresiranim korisnicima preko YouTube kanala stavila na raspolaganje svoje pokrete iz predstave “Rosas danst Rosas”, pozvavši ih na nastanak i stvaranje vlastite koreografije, kroz projekt nazvan "Re:Rosas".

Međunarodnu plesnu poruku napisala je Trisha Brown, američka koreografkinja, a hrvatsku Miljenko Vikić. Točno u 12 sati pročitat će je hrvatska koreografkinja i plesačica Ana Kreitmayer.

Uz Zagreb, ove godine u proslavi sudjeluju Požega, Karlovac, Novi Marof, Pag, Hvar, Rijeka, Zadar, Pula, Rovinj i Sveta Nedelja.

Plesni centar Tala, već osmu godinu zaredom, 29. travnja i cjelodnevnim programima na otvorenom obilježava Svjetski dan plesa, koji snažno pridonosi vidljivosti i prepoznatljivosti plesa u lokalnoj zajednici i šire.


Svjetski dan plesa održava se od 1982. godine na UNESCO-ovu inicijativu, s ciljem podsjećanja da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Na taj se dan širom svijeta čitaju poruke poznatih osoba iz svijeta plesa koje promiču temeljnu ideju Svjetskog dana plesa.

U Hrvatskoj se obilježava od 1999., pod pokroviteljstvom ITI UNESCO-a Hrvatska, koji je 2009. prepustio organizaciju obilježavanja Plesnom centru Tala. 


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.10.2019. 23:40:58

Create Account