OŠ Vugrovec-Kašina završava svoj prvi Erasmus+ projekt Get updated with CALL

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.6.2023. 15:59:51
OŠ Vugrovec-Kašina završava svoj prvi Erasmus+ projekt Get updated with CALL

Foto: OŠ Vugrovec-Kašina

Učiteljice, voditeljice i sudionice projekta svoja su znanja prenijele svojim učenicima, ali i kolegama kroz diseminaciju projekta na županijskoj i državnoj razini. 




OŠ Vugrovec - Kašina uskoro završava  prvim Erasmus+ projektom  u sklopu kojeg su učiteljice Marina Sertić, Nina Rezo i Dijana Požgaj završile edukaciju u Irskoj te sa svojim učenicima sudjelovale na mobilnosti u Turskoj, a glavni cilj projekta bio je poboljšati jezične sposobnosti učenika kroz upotrebu digitalnih alata.


Projekt Get Updated with CALL odobren je u okviru programa Erasmus+ Europske komisije, pod ključnom aktivnošću.: ,,Mobilnost u svrhu učenja za pojedince“. Provodi se u našoj školi u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije s trajanjem 26. 12. 20221. – 26. 6. 2023.

Drugi cilj projekta bio je: ,,Pridonijeti djelotvornoj upotrebi učenja kroz projekte u nastavi (engleskog) jezika kroz iskustva na Erasmus+ i eTwinning platformi.“ U sklopu tog projekta učenici su na nastavi dodatne nastave engleskog jezika te na izvannastavnim aktivnostima raditi na raznim digitalnim alatima. Učiteljice su pokrenule i eTwinning projekt Dig IT u kojem su sudjelovali partneri iz 7 zemalja. Projekt je  bio zamišljen kao obilježavanje Godine mladih proučavajući svijet u kojem živimo te svijeta kojeg stvaramo. U prvom polugodištu učenici su kroz razne zanimljive zadatke analizirali svijet u kojem žive, dok smo si u drugom polugodištu dali oduška i zamišljali svijet u kojem bismo željeli živjeti. Bavili smo se raznim temama kao što su: solidarnost, sigurnost na internetu, tolerancija, rodna jednakost, tolerancija, održivi razvoj i slično. Korišteni su razni digitalni alati poput Padleta, Canve, BandLaba, Audacityja, Break Your Own Newsa, Flipsnacka i sl. Tijekom projekta nastale su i dvije radijske emisije – putopis iz Turske pod nazivom Turski mozaik s kojom su učenice naše škole sudjelovale na županijskoj razini smotre LiDraNo, te emisija I refuse koja je osvojila 5. mjesto na natječaju Make it heard u Turskoj. 


Turski mozaik  I refuse


U suradnji s ostalim partnerima nastao je i kalendar za 2023. godinu s fotografijama svih 8 zemalja sudionica u projektu. Učenici su koristili i tehniku Blackout Poetry te su od novinarskih tekstova, maorskih legendi i engleskih horor priča nastale nove pjesme. Pomoću Break News generatora stvarali su pozitivne izvanredne vijesti. 

POZITIVNE VIJESTI


PJESME NASTALE OD MAORSKI LEGENDI (BLACKOUT POETRY)

BLACKOUT POETRY (adobe.com)

Znanje o digitalnim alatima učiteljice su prije pokretanja eTwinning projekta proširile na edukaciji Effective language teaching with digital technology/ Učinkovito podučavanje jezika pomoću digitalne tehnologije InterEducationa u Dublinu u Irskoj koju su pohađale u travnju prošle godine. 



Na edukaciji je nastala knjiga o digitalnim alatima s kojima su se tamo upoznale.


Svoja znanja prenijele su svojim učenicima, ali i kolegama kroz diseminaciju projekta na županijskoj i državnoj razini. Također su održavale razne radionice za kolege u školi jer je jedan od ciljeva projekta bio uključiti što više kolega iz škole u eTwinning tako da je u suradnji na razini škole nastao i eTwinning projekt Looode osamdesete, budući da su osamdesete tema kojom se bavimo ove godine u našem školskom listu Zmajček, a tome smo posvetili i Dan škole. Partneri iz Turske posjetili su našu školu u studenom prošle godine. Prisustvovali su na nastavi i radionicama posvećenima korištenju digitalnih alata, za njih smo upriličili priredbu dobrodošlice i obilazak prigorskoga kraja i Zagreba.



Kruna projekta svakako je bila mobilnost u Tursku. Učenici i njihove učiteljice posjetile su Balikesir i Istanbul te su učenici koji su odabrani na temelju testiranja jezičnih sposobnosti i poznavanja medijske pismenosti, imali priliku tjedan dana pohađati nastavu u Turskoj i boravili su u turskim obiteljima, a organizirali smo i razne zanimljive obilaske i izlete.



(više o boravku u Turskoj možete pročitati ovdje)


 Na taj način su imali priliku unaprijediti vještine govorenja i digitalne kompetencije kroz sudjelovanje na satima stranog jezika u inozemstvu, što je i bio jedan od ciljeva našega projekta. Svi sudionici izrazili su zadovoljstvo ovim projektom i nadamo se i da će naši budući projekti polučiti podjednako dobar učinak. 


Autorice članka: Dijana Požgaj, Nina Rezo i Marina Sertić


Create Account