Održano prvenstvo šahovskog kluba Vrustun 1252. Vurnovec za 2017. Godinu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.1.2017. 20:48:04
Održano prvenstvo šahovskog kluba Vrustun 1252. Vurnovec za 2017. Godinu

Foto: Borko Samec (arhiva SD)

O završenom klupskom prvenstvu ŠK Vrustun 1252 iz Vurnovca piše predsjednik kluba Marijan Dolčić.


U prostorijama mjesne samouprave Vurnovec kroz siječanj je igrano prvenstvo Šahovskog kluba Vrustun1252. Većina šahovskih  klubova zimsku   stanku  koja traje od  prosinca do veljače koristi za svoja prvenstva u standardnom šahu. Na prvenstvu su pravo nastupa imali svi seniori kluba, te ponajbolji kadeti koje je izabralo vodstvo kluba. Uvjet je bio da su ti igrači registrirani pri Hrvatskom šahovskom savezu i kod FIDE.

Igralo se tempom 60 minuta po igraču uz dodatak od 30 sekundi za svaki odigrani potez, uglavnom jedna partja dnevno. Turnir se obračunavao za nacionalni i ELO šahovski rating. Sustav igre je bio Berger (Rounnd robin) što znači svatko igra sa svakim. Kako se okupilo 13 igrača,igralo se 13 kola uz napomenu da je u svakom kolu jedan igrač bio slobodan.

Prije turnira za favorite su slovili Milan Škorić, nekadašnji  majstorski kandidat (kojem nije priznata titula pa ima mali rating) i prva ploča kluba u 2016. godini, drugo kategornik Damir Obad. Oba su opravdala svoj status favorita, a u međusobnom ogledu  pobjedu je preokretom odnio Damir Obad. Za treće mjesto se borba vodila između starijeg majstorskog kandidata Velida Kazića i Željka Konicije. Željko je zasad bio bez šahovske kategorije jer zbog poslovnih obaveza nije mogao redovito igrati u ligi. Zato je Željko sve nadoknadio na ovom prvenstvu, pobjedivši Velida i ostale konkurente za treće mjesto s izuzetkom Bore Jelića.

Naše pojačanje za sljedeću godinu uz Ivana Kovačića od kojeg očekujemo puno ,svakako će biti Boro Jelić koji je završio peti, odigravši nekoliko stvarno kvalitetnih partija.  Iako smo ga prije početka turnira vidjeli u borbi za treće mjesto, Miroslav Kezerić, umoran od posla, jednostavno nije izdržao naporan ritam turnira i morao se zadovoljiti šestim mjestom.Sedmo mjesto pripalo je kadetu Davidu Oraču. David je tako pokazao zašto je 2016. bio peti kadet u Hrvatskoj do 11 godina i drugi u Zagrebu te zašto u njemu vidimo najveću šahovsku nadu. Dodajmo da je uz odličan rezultat u Bošnjacima jedini uspio remizirati s pobjednikom. Odličja pobjednicima bit će podjeljena na Skupštini kluba 15.2.2017.

Konacni poredak nakon odigranih 13 kola: 1. Damir Obad 11,5 bodova ,  2.Milan Škoric  11 , 3.Zeljko Konicija   9,  4.Velid Kazic   9 ,  5.Boro Jelic   8 ,  6.Miroslav Kezeric  7 ,  7.David Orac  5,5 ,  8. Leo Orac  4 ,  9.Josip Cirimotic   4 ,  10.Ivan Balog  3,5,  11.Stjepan Novosel  3 , 12.Josip Klepac  2 , 13.Patrik Palikuca  1/2 boda


Create Account