Šahovska 2. juniorska liga centar krenula iz Vurnovca

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.9.2017. 14:40:42
Šahovska 2. juniorska liga centar krenula iz Vurnovca

Foto: ŠK Vrustun

Krenulo je i ovogodišnje izdanje 2. juniorske lige centar. Natjecanje je to čiji pobjednik stiče pravo nastupa u elitnom nacionalnom juniorskom razred. Registriano je 12 ekipa. 


Tako je malo podsljemensko mjesto Vurnovec na cesti za Mariju Bistricu, postalo povijesna prva  postaja na putu do Svetog Filipa i Jakova. 

Ovo natjecanje s relativno predvidivim favoritima, redovito je imalo nepredvidiv rasplet. Tako je lani klapa hrabrih Zaprešićana neočekivano  slavila  ispred Siska i Svete Nedelje.  Sad kad je "došao red" na vječne  rivale iz Siska i  Svete Nedelje, predvođene odličnim Vojakom i Radenićem, štrigovski Stridon je sve iznenadio okupljanjem ekipe za najveće izazove: Marko Sokač, Lovro Turčin i Stjepan Dabić dovedeni su da solidnoj međimurskoj postavi donesu duh nedodirljivosti. 

Novi Zagreb, Oroslavje, Brestje imaju s čim izazvati favoritea da pri tom nemaju što izgubiti.  Ostale simpatične ekipe u koje spada i ŠK Vrustun 1252  došle suoučiti i pokazati da na njih treba ozbiljno računati u budućnosti.  Odustajanjem kutinske Moslavine, liga se svela na 11 ekipa, što nam daje lijep maratonski Berger sa 97 igrača, 6 jesenskih postaja i 11 zanimljivih kola. 


Krenulo je žestoko i nemilosrdno. Stridon je s dvostrukih 4:0 odmah izbio na vrh tablice, a Sveta Nedelja, Novi Zagreb i Oroslavje prate ih s po  dvije meč-pobjede Oslabljeni Sisak bez  Ive Mile Brigljević, Tereze Dejanović i Petre Randić nije se  mogao nositi sa "Žajinim kadetskim čudom" iz Oroslavja.  Novosel, Klapač i Veverec odradili su sve "na 3 klipa", bez umornog rumunjskog junaka Olivera Kukasa. Kadeti domačina u ovako jakoj juniorskoj konkurenciji izgubili oba meča , mada je protiv Velike Gorice tinjala nada  za barem 1/2 boda.


Što će dalje biti, ovisi hoće li najbolje ekipe uspjeti okupiti udarne igrače iz osnovne postave i kako će proći tvrdi okršaji u derbijima. Već u Vurnovcu se vidjelo da se Filipa Cara, Filipa Martića i Patrika Katalenića ne može dobiti bez maksimalnog pristupa, vjerujemo da će i naš David Orać nekom skinuti skalp, a ondje je još nekoliko kadeta u naletu oko čijih će se stolova okupljati brojno gledateljstvo. Luka Duplančić i Leon Putar tako su odigrali jednu od epskih završnica, iz doba Franka Marshalla. Bit će tu zasigurno još dobrih mečeva. 


Uz vrijedne i gostoljubive domaćine koji su se pobrinuli da stolovi za okrjepu izdrže dvije sušne godine, vrijedi pohvaliti i mnoge drage šahovske ljude koji su dramatične partije svoje djece i učenika promatrali viteški, bez trunke zle krvi.  Nešto se prešutno i lijepo uvuklo među ove ljude, pa sve što ih od ćudljivih darova šahovske sudbine primaju dostojanstveno, u duhu jednostavne mudrosti da "Ničija zaslužena sreća meni nije ukradena."


I na kraju, zašto nema Dvoržakovaca u ovoj ligi? Novim tumačenjem pravila o dvojnoj registraciji, ove godine ne bi mogla koristiti Jakrlina i Đukina.  Ne stvarajući od toga "slučaj", mi ćemo svoju lekciju strpljivo odraditi, pripremajući se za prosinačko finale kadetske lige. Svaki je kamenčić na našem putu po nečemu dragocjen Svim sudionicima lige, želimo lijepu i nadahnutu šahovsku jesen, svim domaćinama atmosferu susreta i prijateljstva, kakvu smo doživjeli u Vurnovcu.


A da je sve proteklo u najboljem redu pobrinuo se je naš tajnik i organizator prof Damir Obad, sudački dio vrhunski  odradio Vlado Karagić, a pripomogao je i Andrija Jergović  pa im u ime ŠK VRUSTUN 1252. Vurnovec zahvaljujem 


autor teksta :  Marijan Dolčić koristeći sudački rezime Vlade Karagića


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.10.2021. 12:21:51

Create Account