Članice udruge Hrvatska žena Sesvete na hodočašću u Krasnom

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.9.2017. 12:28:48
Članice udruge Hrvatska žena Sesvete na hodočašću u Krasnom

Foto: Mira Halapa

Članice udruge Hrvatska žena Zagreb - Sesvete hodočastili ove subote na Krasno i u Karlovac. 


Piše Mira Halapa, predsjednica udruge Hrvatska Žena.


Hodočašće Majci Božjoj od Krasna i sv. Josipu u Karlovac održano je već tradicionalno sredinom rujna. 16. rujna u subotu u svetištu MB od Krasna, koje se nalazi na Velebitu na nadmorskoj visini 714 metara nadmorske visine  smještena je crkkva posvećena majci Božjoj. Izgrađena je u dotursko vrijeme 1275.g. Poharano je u raznim povijesnim okolnostima da bi je 1790 narod obnovio i do danas je poznato proštenište do danas. ( Središte je nacionalnog parka Sjeverni Velebit.)


" U šumi Krasnarskoj, kazuje davna legenda i pobožna priča, pastiri pasli svoja stada. Jednoga dana ugledaše na nekakvu panju čudesan cvijet i ponesu ga u Krasnarsko polje. Cvijeta najednom nestade i opet se svake jeseni pojavi na proplanku u liku majke Božje. Narod je prepoznao taj znak i na tom mjestu izgradio kapelicu...."


Misno slavlje je predvodio čuvar svetišta MB VLČ. Stipo Zeba, a mi smo na oltar majci Božjoj ostavile misni i zavjetni dar zavjetnu svijeću ruže i licitarsko srce. 


Nakon duhovne obnove, zajednički ručak imale smo u hotelu " Degenija". U sirani smo kupile sir i posjetile grob pokojnog dugogodišnjeg župnika Nikole Komušanca, koji je u mnogome pridonio da je svetište toliko posjećeno.


Nakon Krasnog bile smo u Nacionalnom svetištu sv.Josipa u naselju Dubovac u Karlovcu. Topao doček i prigodnu molitvu predvodio je mon. Josip Sente ml. Naime Hrvatski sabor je 9.i.10. Lipnja 1687. Proglasio sv. Josipa za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom Saboru. Hodočasnici i vjernici ga štuju 10.lipnja.


Sv. Josipu na oltar prinjele smo svijeću i licitarsko srce.


Nakon okrijepe uz obilan pljusak sretno smo se vratile svojim obiteljima, uz doviđenja vidimo se na godinu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.11.2023. 15:34:44

Create Account