Do sredine prosinca završetak predradnji za otkup zemljišta na Branimirovoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.12.2018. 16:49:37
Do sredine prosinca završetak predradnji za otkup zemljišta na Branimirovoj

Foto: Sesvete danas, arhiva

Do sredine prosinca završit će sve predradnje koje je bilo potrebno provesti kako bi se moglo krenuti s otkupom zemljišta, izvijestio je Ante Plazonić.



Koordinator nastavka izgradnje Branimirove ulice Ante Plazonić podnio je na sjednici Vijeća Gradske četvrti Sesvete održanoj u petak na večer izvještaj o trenutačnoj aktivnosti i situaciji oko projekta izgradnje produžetka Branimirove ulice kroz Sesvete.  Sve predradnje, kako je istaknuo konačno su završene i može se krenuti u otkup zemljišta. 


„Nakon 32 godine od kako je rezerviran i ucrtan koridor obilaska Sesveta od Zagrebačke do Varaždinske ulice danas znan kao produžetak Branimirove, pripremljena je sva dokumentacija potrebna da se započne s postupkom otkupa zemljišta na trasi koridora”, rekao je Plazonić navodeći da do sada nikada nije bila kao u ovoj godini upotpunosti pripremljena sva potrebna dokumentacija uključujući na kraju i procjenu zemljišta koju su izradila neovisno jedan od drugog tri ovlaštena sudska vještaka. 


„Sada konačno možemo krenuti u otkup zemljišta. Nakon procjene koja je bila završena do početka jeseni, obavili smo razgovore sa svim vlasnicima parcela, obavijestili ih o iznosu procjene i zatražili od njih o tome izjašnjenje. Postupak izjašnjenja će završiti najkasnije do sredine prosinca kada ćemo znati koliko je vlasnika zainteresirano za prodaju parcela i njima ćemo odmah ponuditi ugovore o otkupu, potpis i odmah ide isplata novaca”, istaknuo je Plazonić navodeći da se već sada zna da jedan broj vlasnika nije zadovoljan ponuđenim iznosom, te će se započeti postupak izvlaštenja.


„Procijenjeni iznos je oko 22 eura za kvadratni metar čistog zemljišta, plus ako postoje dugogodišnje biljne kulture. Oni koji to ne prihvate ući će u postupak izvlaštenja čime će opet biti obeštećeni, no ponavlja se postupak procjene s vještakom kojeg će suglasno ugovoriti Grad Zagreb i vlasnik parcele, te će njegov nalaz biti konačan. To je sad lutrija za vlasnika ako se nada većem iznosu, možda je on moguć, ali moguć je i manji. Svakako moram reći da su procjenu obavila tri sudska vještaka, neovisno jedan o drugome svaki od njih je nakon uzimanja u obzir mnogih kriterija i uvjeta došao do iznosa koji su se jedan od drugoga razlikovali doslovce u nekoliko kuna. Prema tome smatram da neke veće korekcije ne može biti”, rekao je Plazonić navodeći kako vjeruje da se postupak izvlaštenja može provesti u godinu – godinu i pol. Ono što je pri tom jako važno, kako je rekao na sjednici, jest to da Grad Zagreb odmah stupa u posjed zemljišta, neovisno o pokretanju ili ne pokretanju postupka izvlaštenja. Grad je dužan jedino na posebni račun deponirati sredstva u visini od sada procijenjene vrijednosti zemljišta kako bi po okončanju postupka vlasnici odmah bili isplaćeni. Prema tome, nema više zastoja u projektu, on se može nastaviti dalje.


Kakva je prognoza? U narednoj godini bi se mogla raspisati javna nabava za izradu izvedbenog projekta za cjelovit produžetak Branimirove u sve tri faze, te započeti s projektiranjem. Također, nakon rješavanja imovinsko – pravnih odnosa i stupanjem u posjed, može se zatražiti, potom i izdati građevinska dozvola. Kada bi to bilo ovog trenutka nitko ne želi špekulirati, na proljeće će biti puno toga jasnije. A sama gradnja, kad do nje dođe, teći će vrlo brzo. Neki nazočni neslužbeno su nam rekli za tri godine, a protivnici pak, da „to ne bu bilo nikad napravljeno”.


Ipak, većina je uvjerena da bude, jer sad je već značajan dio posla obavljen, no pitanje je koliko ćemo još izgubiti živaca i dobiti čireva na želucu zbog prolaska Zagrebačkom prema gradskom središtu ili obrnuto. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2024. 13:08:34

Create Account