Održan Dan mjesnog odbora Blaguša i Svečanost popijevki i kravaice Kaj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.7.2023. 12:57:20
Održan Dan mjesnog odbora Blaguša i Svečanost popijevki i kravaice Kaj

Foto: Đuro Leščić i Siniša Palikuća

Uz Dan mjesnog odbora Blaguša održani su brojni programi kulturno-umjetničkog, gastronomskog, sportskog i rekreativnog sadržaja.




Proteklog vikenda u Blaguši je održana dvodnevna manifestacija povodom Dana Blaguše. U subotu su prvo organizirane dječje igre za najmlađe Blagušane koje je proveo DVD Blaguša. Potom je Športsko društvo Regoč priredilo malonogometni turnir domaćih ekipa na kojem su sudjelovale četiri momčadi: DVD Blaguša, HPD Blagus, ŠD Regoč i Mladež Blaguše. Pobjedili su ipak sportaši, članovi ŠD Regoč.


U nedjelju je na prostoru ispred vatrogasnog doma u Blaguši  organizirana već i pomalo tradicionalna manifestacija Svečanost Popijevke i kravaice Kaj. Tradicionalni prigorski uglavnom slani kolač od sira i vrhnja na tankom tijestu vrlo je draga poslastica ne samo Prigoraca, nego i daleko šire. Kravaice su pripremile žene Blaguše, a blagoslov je ovoj poslastici podario kašinski župnik vlč. Josip Senjak. 


Prigodni program izveli su zborovi Eko-etno društva Prigorske sem gore list i župe Vugrovec, kao gost izvođač nastupio i Muški pjevački zbor Bistrani iz Bistre pod vodstvom prof. Damira Šumečkog, te mali folkloraši KUD-a Dragutin Domjanić Vugrovec. Za kasniju zabavu mnoštva posjetitelja pobrinula se Grupa 100.


Svakako treba spomenuti i planinarski pohod Planina Gornja - Grohot - Blaguša koji je organizirao HPD Blagus, a čiji su gosti bili planinari Vrbovca. Svi su zajedno potom nazočili manifestaciji.


Organizatori Dana Blaguše i Svečanosti Popijevke i kravaice Kaj bili su Mjesni odbor Blaguša i Eko-etno druga Prigorske sem gore list u suorganizaciji DVD-a Blaguša i HPD-a Blagus.


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.5.2024. 13:06:39

Create Account