Tisuću svijeća za Vukovar i Škabrnju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.11.2017. 7:19:49
Tisuću svijeća za Vukovar i Škabrnju

Foto: Ilustracija

Danas je taj dan kada uoči ili po zalasku sunca odnosno u smiraj dana palimo svijeće, lampaše, dušice... u znak našeg vječnog sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, ali istovremeno i sve druge žrtve podnijete za današnju slobodu.


Večer uoči godišnjice pada Vukovara i pokolja u Škabrnji, građani, domoljubi pale svijeće kojima simbolično odajemo dužno poštovanje onima koji su za našu slobodu dali najviše što su mogli, svoj život. 


U školama na satovima povijesti danas će se govoriti o toj velikoj tragediji koja je na sutrašnji dan, 18. studenog 1991. pogodila grad heroj, Vukovar koji je tada zauzela neprijateljska, okupatorska vojska s njihovim paravojnim zločinačkim jedinicama. Također govorit će se i o zločinačkom pokolju u Škabrnji. 

U Sesvetskoj gimnaziji imaju program vezan uz Dan sjećanja na Vukovar nakon čega će pustiti golubicu mira. Bit će još mnogo mjesta na kojima se sjećamo onoga što se dogodilo. 

Mediji će pisati o ondašnjim i današnjim događajima, a građani će paliti lampaše.


Udruga Hrvatska žena Sesvete uobičajeno organizira paljenje lampaša kod spomenika poginulim braniteljima u Bistričkoj ulici i poziva sve građane da se pridruže u 16,30. Sat kasnije ispred škole Luka učenici te škole, kao i učenici OŠ Iver nazočit će s mnogim drugim sugrađanima molitvi koju će predvoditi sesvetski župnik vlč. Mario MIgles


A mnogi će građani koji neće moći nazočiti organiziranim paljenjima lampaša, sami zapaliti lampaš i staviti na prozor u znak vječnog sjećanja i s vjerom - ne ponovilo se.


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.11.2023. 9:42:39

Create Account