U Sesvetama počela izgradnja Terapijskog vrta, Jedinstvenog u Hrvatskoj, među prvima u Europi,

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.3.2021. 16:40:15
U Sesvetama počela izgradnja Terapijskog vrta, Jedinstvenog u Hrvatskoj, među prvima u Europi,

Foto: Dubravko Mirosavljević i Borko Samec/Sesvete danas

Privremena gradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević otvorila je danas sa suradnicima radove na uređenju Terapijskog vrta u Sesvetama.



Bit će to jedan od prvih takvih vrtova u Europi, a uz Zagreb (Sesvete) u okviru projekta ProGIreg sudjeluju još dva europska grada, Dortmund i Torino, te kineski grad Ningbo.


Prvi je to Vrt ovakve vrste u Hrvatskoj i među prvima u Europi, čija površina iznosi 5 145 m², a smješten je na području bivše tvornice mesne industrije Sljeme Sesvete, južno od silosa.

"Ovo je iznimno važan događaj, kako za Zagrepčane tako i za nas u Gradskoj upravi! Kada govorimo o Zagrebu kao gradu 21. stoljeća, govorimo o primjeru inkluzivnosti koji bi dostupnošću sadržaja u zajednicu uključio u prvom redu osobe s invaliditetom, starije osobe ali i sve one kojima su ovakvi sadržaji do sada bili nedostupni", istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr.sc. Jelena Pavičić Vukičević, a posebno je zahvalila građanskoj  inicijativi Zelene i plave Sesvete, europskim partnerima i nositelju projekta sveučilištu u Aachenu na njihovom angažmanu.


Spomenuti Projekt osim Zagreba uključuje gradove poput Dortmunda, Torina i Ningboa koji uspostavljaju takozvane žive laboratorije u urbanim područjima, koji za cilj imaju podignuti standard i kvalitetu života članova lokalne zajednice uvođenjem rješenja temeljenih na prirodi.


Pročelnica gradskog Ureda za strategiju i razvoj Grada Sanja Jerković naglasila je kako je ovaj projekt važan i za cijelu Republiku Hrvatsku dok je pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Dejan Jaić rekao više o samoj strukturi i organizaciji Vrta.
Oblikovane su tri zone: prostor integracije korisnika, prostor terapijskog vrtlarenja i edukacija te senzorički vrt i senzorička odmorišta, zaključio je pročelnik Jaić.


Ukupna trošak realizacije ovog Projekta je 2,6 milijuna kuna, koje pokriva u 100% iznosu EU program Obzor 2020., a predviđen završetak je tijekom svibnja ove godine.


Pored terapijskog vrta u sklopu EU projekta proGIreg planiraju se slijedeće aktivnosti: modernizacija postojećeg urbanog vrta inovativnom
tehnologijom, implementacija zelenih krovova i zidova, nova akvaponička instalacija, postava solarnih panela te izgradnja biciklističke
staze ekološkim materijalima u sklopu Ulice 6 koja povezuje naselje
Novi Jelkovec sa „živim laboratorijem“. 


Uz spomenute Pavičić Vukićević i Jerković, otvorenju početka radova nazočili su pročelnik GU za poljopirvredu Dejan Jajić i pročelnica GU za gospodarstvo Mirka Jozić, predsjednik VGČ Sesvete Stjepan Kezerić, te suradnici na projektu, kao i predstavnici udruge Zelene i plave Sesvete.

Obnašateljica dužnosti gradonačelnice Zagreba Jelena Pavičić Vukićević sa suradnicima potom je posjetila sjedište udruge Zelene i plave Sesvete u Kelekovoj 2 gdje su ih ugostili čelnici udruge Ante Damjanović i Radoslav Dumančić sa suradnicima, kao i dekan Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba Bojan Baretić koji je zajedno s kolegom mu s fakulteta prof. Mladenom Jošićem i razradio ideju preobrazbe Sesveta u budući moderni eko-urbani prostor.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 1.12.2023. 14:06:59

Create Account