Za sesvetsku komunalnu infrastrukturu 25 milijuna kuna

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.7.2017. 12:33:53
Za sesvetsku komunalnu infrastrukturu 25 milijuna kuna

Foto: Ilustracija, Sesvete danas/Borko Samec

U ovoj godini će za održavanje komunalne infrastrukture na području Gradske četvrti Sesvete biti uloženo 25 milijuna kuna.


Program održavanja komunalne infrastrukture uključuje odvodnju atmosferskih voda, čišćenja javnih površina, održavanje javnih površina i održavanje nerazvrstanih cesta.


Iznosi sredstava za pojedine komunalne djelatnosti su: 


Odvodnja atmosferskih voda, izvođač Vodoopskrba i odvodnja, ukupni iznos 2.377.000,00 kuna.


Čišćenje javnih površina, izvođač Zagrebački holding, Podružnica Čistoća, ukupni iznos 3.842.000,00 kuna.


Održavanje javnih površina, izvođač Zagrebački holding, Podružnica Zrinjevac, ukupni iznos 12.806.000,00 kuna.


Održavanje nerazvrstanih cesta, izvođač Zagrebački holding, Podružnica Zagrebačke ceste, ukupni iznos 6.428.000,00 kuna.


Ukupni iznos za sesvetski komunalni program je 25.453.000,00 kuna. 


 

Pod održavanjem objekata i uređaja za odvodnju atmosferskih voda podrazumijeva se, prema ovom programu, čišćenje i održavanje vodolovnih grla (slivnici) i horizontalnih sabirnih kanala (tzv. "žablja usta") te spojnih kanala i uređaja za odvodnju s javnih terasa.

 

Pod čišćenjem javnih površina, u smislu odredaba Zakona o komunalnom gospodarstvu i Odluke o komunalnom redu (Službeni glasnik Grada Zagreba 3/14, 16/14, 22/14 i 25/15), podrazumijeva se čišćenje cesta, trgova, javnih prolaza, javnih stuba, mostova, podvožnjaka, nadvožnjaka, pothodnika, parkirališta, pločnika, stajališta javnoga gradskog prijevoza i sličnih površina.


Čišćenje javnih prometnih površina obuhvaća metenje (ručno i strojno) i pranje (ručno i strojno), ovisno o vrsti i količini otpada koji je raznovrsnog podrijetla (stupnju onečišćenja) na javnim prometnim površinama. Ručno čišćenje obavljaju čistači ulica, a obuhvaća čišćenje javnih prometnih površina metlom i lopatom, pražnjenje košarica za otpatke, uklanjanje trave i lišća, posipavanje solju i čišćenje snijega u zimskim uvjetima te uklanjanje sipine nakon obavljene zimske službe.


Održavanje javnih površina u ovom programu obuhvaća održavanje gradskih parkova i ostalih ozelenjenih površina, pod kojim se podrazumijevaju svi radovi njege krajobraza radi održavanja optimalnog rasta i razvoja u urbanim uvjetima poput radova čišćenja, košnje travnjaka, sakupljanja biorazgradivog i ostalog otpada, djelomične i potpune obnove devastiranih travnjaka, njege drveća u drvoredima, na pojedinačnim stablima i na skupinama stabala, njega ukrasnog grmlja (pojedinačnog, u sklopu, podrasta i živice), uspostave i njege sezonskih i trajnih cvjetnjaka, održavanje popločenih i sipinjenih površina, ispitivanje sigurnosti i funkcionalnosti i održavanje opreme na dječjim igralištima, fitosanitetska zaštita, zbrinjavanje biorazgradivog otpada i proizvodnja komposta i biljnog materijala za potrebe održavanja, deponiranje sakupljenog otpada, zaštite uređenih javnih ozelenjenih površina te održavanja elemenata zaštite, hitne intervencije na bilju uzrokovanih prometnim ili vremenskim nepogodama i ostali stručni poslovi potrebni za održavanje parkovnih i ostalih uređenih zelenih površina.


 Održavanje nerazvrstanih cesta u ovom programu obuhvaća redovno održavanje nerazvrstanih cesta, i to:


Redovno ljetno održavanje, koje obuhvaća skup mjera kojima se otklanjaju nedostaci, zamjenjuju i obnavljaju dotrajali elementi i osigurava tehnička ispravnost nerazvrstanih cesta i cestovnih objekata za sigurno odvijanje prometa na njima. U sklopu redovnog ljetnog održavanja obavlja se ophodnja nerazvrstanih cesta, asfaltiranjem se otklanjaju ulegnuća i udarne jame, održava se semaforski sustav, obnavlja se horizontalna i vertikalna signalizacija, čiste se otvoreni jarci uz ceste, dosipavaju se makadamski putovi i slično.


Redovno održavanje u zimskim uvjetima, kojim se osigurava prohodnost cesta i odvijanje prometa po njima u vrijeme padanja snijega i stvaranja poledice. Radovi redovnog održavanja u zimskim uvjetima uključuju uređenje i održavanje baza zimske službe, pripravnost ekipa, rad ekipa, nabavu posipnih materijala, detaljno čišćenje i odvoz snijega i ostale radove (sustav za rano otkrivanje i dojavu poledice, obilježavanje koljem, izrada mješavine i rasoline, mobilne, radio i telefonske veze i rad nadzornog centra za praćenje izvršenja zadataka).


Asfalterski program, koji obuhvaća uklanjanje dotrajalog asfaltnog zastora kolnika na nerazvrstanim cestama, prilagođavanje po visini poklopaca komunalnih instalacija i sanaciju podloge na pojedinim slabim mjestima ako se uoče nakon uklanjanja asfalta i presvlačenje novim asfaltom u punoj širini kolnika. Asfalterskim programom se produžuje eksploatacijski vijek prometnica u prosjeku za deset godina i omogućava viša razina uslužnosti korisnicima, a primjenjuje se na nerazvrstanim cestama gdje je kolnička konstrukcija (podloga) u relativno dobrom stanju dok se na površini asfalta nalazi veći broj oštećenja kao što su mrežaste pukotine i prijekopi.



Vezane vijesti
Ažurirano: 25.4.2024. 16:50:08

Create Account