Čez vodu skoči, kopita ne smoči, u Muzeju Prigorja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.10.2020. 21:44:41
Početak: 14.10.2020. 18:00
Čez vodu skoči, kopita ne smoči, u Muzeju Prigorja

Foto: Vizual izložbe

Čez vodu skoči, kopita ne smoči - kaj to je?  To je kajkavska pitalica, a odgovor je na izložbi.Formalnog otvorenja neće biti, no posjetitelji će moći razgovarati s autorima slika iz Ostvarenja u srijedu 14. 10. od 18 - 20 sati uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru.


U bogatoj knjižnici Muzeja Prigorja jedno od najdražih nam izdanja stari je broj časopisa Kaj iz 1971. godine (godina IV, broj 6). Časopis od 1968. godine izdaje društvo Kajkavsko spravišče, a spomenuti broj u potpunosti je bio posvećen Sesvetskom prigorju. Uz mnoge korisne i zanimljive podatke, u njemu smo pronašli i popis narodnih zagonetki i pitalica kojima su Prigorci nekad zabavljali jedni druge. Danas ih malo tko zna pa je sreća da su ostale zapisane, a zasluga za to, kao i za najveći broj tekstova u spomenutom izdanju, pripada dr. sc. Franji Šatoviću, hrvatskom agronomu rođenom u Cerju. 


Pitalice, kao oblik igre koji potiče razmišljanje, na putu su da zauvijek nestanu iz suvremenog života, a kajkavski govor na kojem su stvorene i zabilježene sve rjeđe se čuje. Razmišljajući o načinima na koje bismo u edukativne programe Muzeja mogli uključiti oboje, palo nam je na pamet kako bi pitalice mogle biti zanimljive i naslikane. Autore oslikanih pitalica odlučili smo potražiti među najiskusnijim i najmlađim članovima naše zajednice pa smo svoju ideju izložili korisnicima Doma Medimar Prigorje i polaznicima poduka slikanja i crtanja Ostvarenje. Jednostavan zadatak odabrati pitalicu i naslikati njezino rješenje, članovi obiju grupa prihvatili su s veseljem. Tako je svaka pitalica dobila svoj par autora, a radovi koji su nastali na dvjema likovnim radionicama prikazani su javnosti na izložbi u Muzeju Prigorja.


U godini brojnih iskušenja, kad su nam uobičajena druženja onemogućena, autori su se upoznali tijekom video poziva koji je za njih organizirao Muzej Prigorja. Razmijenili su iskustva, podijelili probleme s kojima su se suočili rješavajući prenošenje riječi u slike i pohvalili jedni druge za rješenja i realizirane likovne radove. Sigurni smo da bi im bilo mnogo lakše da su mogli sjediti jedni uz druge, no uvjereni u to da će uskoro doći i to vrijeme, s radošću i nestrpljenjem obećali su jedni drugima skore susrete. I da ne zaboravimo, radi sjećanja na početak novih prijateljstava koji su potaknule prigorske pitalice, dogovorili su se da će međusobno razmijeniti radove. 

(Morena Želja Želle)


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.12.2020. 21:24:31

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account