Uskrsnuće, izložba u Muzeju Prigorja - Botteri, Jakubin i Meglić

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.3.2021. 13:38:57
Početak: 01.04.2021. 18:00
Uskrsnuće, izložba u Muzeju Prigorja - Botteri, Jakubin i Meglić

Foto: Plakat

Izložbu će biti otvorena u četvrtak 1. 4. ispred Muzeja Prigorja, a moći će se razgledati od petka kad će biti dostupan i virtualni razgled na  mrežnoj stranici muzeja, kao i katalog.Trojica eminentnih hrvatskih umjetnika, trojica slikara, pedagoga, i za ovu izložbu ne manje bitno - istinskih vjernika, na Veliki četvrtak, uoči najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa posvećuju svoju sliku Onome koji je Svojom žrtvom posvetio nas. Tematizirajući Kristovu muku i uskrsnuće, Josip Botteri Dini, Marijan Jakubin i Vladimir Meglić, izložbom upriličenom u Velikom tjednu, „uskrsavaju“ i sliku kao noseći likovni medij, revalorizirajući njezinu vrijednost i potentnost u prijenosu univerzalnih estetskih i vječnih duhovnih vrednota. Njihovo beskompromisno nepodlijeganje trendovima te motivska i majstorski izvedbena prepoznatljivost, obogaćuju ne samo hrvatsko, već i europsko slikarstvo, dostižući vrhunac upravo u transcendentnim prostorima sakralnog. 


Ove neosporne slikarske virtuoze koji strpljivo i svestrano grade vlastito umjetničko postojanje povezuje jedinstveno umjetničko i intelektualno promišljanje, ukorijenjeno u vjeri u Boga koji je Ljubav i koji nam je darovao život. Život kojeg oni očituju u „uskrsnuću“ vlastite slike. (Sanda Stanaćev Bajzek) 


Izložba se može razgledati do 23. travnja 2020. godine uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru.Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account