Izložba Figure u stvaranju kiparice Mirne Savić otvorena sinoć u galeriji ZIPS

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.5.2024. 10:24:04
Izložba Figure u stvaranju kiparice Mirne Savić otvorena sinoć u galeriji ZIPS

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Izložba radova ove mlade akademske kiparice može se razgledati radnim dano do 25. svibnja.




Desetak skulptura i drugih reljefnih figura izrađenih u raznim materijalima poput kamena onixa, drva masline ili metalnih materijala autorice akademske kiparice Mirne Savić, predstavljeni su na sinoćnjem otvorenju u galeriji Zelenih i plavih Sesveta u Kelekovoj 2. Izložbu figura pratili su crteži, odnosno slike kao predlošci već izrađenih ili nekih budućih skulptura, pri tom, kao što reče uvodničarka i kustosica izložbe Sanda Stanaćev Bajzek, slike se mogu promatrati i kao samostalna djela neovisno o ostvarenom ili neostvarenom trodimenzionalnom njihovom nastavku. 


Nazočne je pozdravio i izložbu otvorio u ime domaćina tajnik udruge Radoslav Dumančić, a sama mlada autorica zahvalila je posjetiteljima na dolasku i svima zaslužnima za ostvarenje ove izložbe. 


U glazbenom dijelu otvorenja nastupili su srednjoškolci Gazbene škole Zlatka Grgoševića u formi tamburaškog kvarteta. Nika Jurčević, bisernica, 3. razred srednje, Dunja Soldo, brač, 2.r.s, Dora Pisačić, čelović, 3.r.s. i Alen Hanžić, čelo, 2.r.s. pod vodstvom mentorice Ivanke Potočnik izveli su Mozartov Divertimento u D duru, Andante i skladbu A. Piazzolla Libertango u obradi S. Jaramazovića.


Izložba se može razgledati radnim danom do 25. svibnja, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 19, a utorkom i četvrtkom od 9 do 17 sati.


Ukratko o autorici:


Mirna Savić rođena je u Zagrebu 05.08.1993. godine.  Godine 2012. završava kiparstvo u školi primijenjene umjetnosti i dizajna te iste godine upisuje akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer kiparstva. Dobitnica je Rektorove nagrade 2017. godine. Diplomirala je 2018. godine te otvara svoju prvu samostalnu izložbu u POUVG-u ”Animalizam” i nastavlja djelovati kao scenograf u sceni Gorica u predstavama : ”Dnevnik fejsbuk idiota”, ”Sarina nit” i ”Uzbuna u plastičnom carstvu.” Postavlja interaktivnu javnu skulpturu ”Mogut” na trgu Galženica u Velikoj Gorici. Sudjeluje na brojnim festivalima i kolonijama izrađujući  skulpture u kamenu, ledu, pijesku, glini. Izlaže na nekoliko grupnih izložbi u Velikoj Gorici, Varaždinu i nekolicina gradova u Dalmaciji te postavlja javne skulpture u gradu Križevci.


Od nedavno Mirna Savić članica je HULULK-a, međunarodne udruge umjetnika sa sjedištem u Vugrovcu.



Vezane vijesti
Ažurirano: 27.3.2024. 9:12:05

Create Account