Sabor donio "lex Agrokor"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 6.4.2017. 14:04:44
Sabor donio "lex Agrokor"

Foto: HINA/ Damir SENČAR /ds

Hrvatski sabor u četvrtak je većinom glasova donio Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, u javnosti nazvan "lex Agrokor", čiji je cilj zaštita održivosti poslovanja tvrtki od sistemskog značaja.


Od 131 nazočnog zastupnika, za zakon su glasovala 83 zastupnika, 46 ih je bilo protiv, a dva suzdržana.

Iako je donošenje tog zakona potaknula kriza u koncernu Agrokor, iz Vlade su ustrajno ponavljali kako se on ne donosi da bi se spasio jedan čovjek, u ovom slučaju Ivica Todorić, već kako bi se zaštitilo hrvatsko gospodarstvo i radnici.

Trgovačko će se društvo, propisuje zakon, smatrati od sistemskog značaja ako zapošljava više od 5000 radnika i ima obveze veće od 7,5 milijardi kuna. Svim društvima koja udovolje tim kriterijima, a nađu se u gospodarskim teškoćama, omogućit će se jednak pravni okvir za postupanje.

Zakonom se uređuje postupak izvanredne uprave, čija su tijela sud, izvanredni povjerenik, savjetodavno tijelo i vjerovničko vijeće.


Prihvaćena tri HDZ-ova amandmana, jedan HNS/HSU-ov

Nakon što se o njima pozitivno očitovala Vlada, saborska većina suglasila se da sastavnim dijelom zakona postanu tri amandmana koje je podnio Klub HDZ-a i jedan, od šest, koliko ih je podnio Klub HNS/HSU-a.

Prvi HDZ-ov amandman propisuje da će u slučaju kada kompanija koja se nalazi u postupku izvanredne uprave uzme kredit koji ima status najstarije tražbine zadržati taj status i ako se nagodba ne postigne, pa kompanija nad kojom se provodi postupak na kraju ode u stečaj.

Taj se amandman odnosi na članak 39. stavak 3. zakona i njime će se, kako obrazlaže Vlada, "jasno zaštititi novi vjerovnici koji su financirali dužnika u postupku izvanredne uprave odnosno kako bi se sačuvalo njihovo pravo na prednost pri namirenju i u slučaju ako postupak izvanredne uprave ne bi uspio te bi se nakon tog postupka morao otvoriti stečaj nad dužnikom".

Dijametralno suprotno viđenje, imao je čelnik SDP-a Davor Bernardić.


Bernardić: "HDZ-ova flekica"

Taj amandman govori da ni sama Vlada ne vjeruje da će uspjeti u tom procesu, te da će se oni koji prvi daju novac kasnije moći naplatiti iz imovine Agrokora, rekao je Bernardić i poručio da je to status kakav nitko nije imao, odnosno to je presedan.

"HDZ-ovom flekicom" hrvatske šume, farme, izvore, pokušavate oduzeti od hrvatskih ljudi, ustvrdio je Bernardić, vukući paralelu sa Riječkom krpicom kojom je Rijeka pripojena Mađarskoj.

Jeste li svjesni što ste rekli, uzvratio mu je Branko Bačić (HDZ), tumačeći kako se zakonom želi stabilizirati poslovanje sistemske tvrtke čiji odlazak u stečaj može narušiti cjelokupno nacionalno gospodarstvo. Govorite o šumama, poljima... znate li kolika je obveza Agrokora prema bankama, upitao ga je Bačič i odgovorio da se radi o pet milijadri eura.

Da ovog zakona nema, da je otvoren stečaj, dogodilo bi se da bi se vjerovnici namirivali iz imovine dužnika, rekao je Bačić.

Jedan od HDZ-ovih amandmana mijenja odredbu kojom je bilo propisano da nakon otvaranja postupka izvanredne uprave nije dopušteno pokretanje parničnih, upravnih i ovršnih postupaka i postupaka izvansudske naplate.

Konkretno, u njemu stoji da od dana otvaranja postupka izvanredne uprave do njegova završetka nije dopušteno pokretanje parničnih, ovršnih i postupaka osiguranja, kao ni postupaka izvansudske napalte, protiv dužnika i njegovih ovisnih i povezanih društava, osim postupaka koji se odnose na sporove iz radnih odnosa. Time se, obrazložila je Vlada, jačaju prava iz radnih odnosa.

U zakon je ušao i HDZ-ov amandman kojim se jasnije propisuje oslobođenje od obveze objave javne ponude u trenutku sklapanja nagodbi.

Od šest amandmana Kluba HNS-a i HSU-a, u zakon je ušao samo onaj kojim se precizira što su povezana i ovisna društva. Društva su to sa sjedištem u Hrvatskoj, u kojima dužnik drži najmanje 25 posto udjela. Društva s manjim udjelima neće biti obuhvaćena postupkom izvanredne uprave.


(Hina)


Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account