Zašto se HDZ i HNS protive istražnom povjerenstvu za Agrokor ?

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 13.7.2017. 10:46:49
Zašto se HDZ i HNS protive istražnom povjerenstvu za Agrokor ?

Foto: HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ/lsd

Vladajući HDZ i HNS u četvrtak su, na početku saborskog zasjedanja, opetovano akatualizirali problem osnivanja istražnog povjerenstva za Agrokor poručivši kako su za povjerenstvo, ali tek nakon što DORH provede istragu dok su neprihvatljivim ocijenili ultimatum čelnika SDP-a Davora Bernardića da ako vladajući ne podrže povjerenstvo neće ništa biti niti od sudaca Ustavnog suda. 


"HDZ nema problema s tim istražnim povjerenstvom, ali tek nakon istrage koje provodi državno odvjetništvo", poručio je HDZ-ov Branko Bačić.

Ucjena iz SDP-a  da ako se ne izabere istražno povjerenstvo za Agrokor u Saboru se neće izabrati tri Ustavna suca  za HDZ je, kazao je, neprihvatljiva. "To nije ustupak niti može biti predmet trgovine jer je riječ o jednoj od najvažnijih institucija za funkcioniranje države", poručio je dodajući kako vjeruje da će do glasovanja u petak o tome naći zajedničko rješenje.

"Prijedlog oduke o osnivanju istražnog povjerenstva obuhvaća vrijeme od 90-tih do danas što znači da predmet istraživanja nije samo vlada Andreja Plenkovića, Oreškovića ili Milanovića nego sve prethodne koje su omogućavale na posredan ili neposredan način da nastane takav koncern. Kad se napravi analiza mogućih članova tog povjerenstva možemo vidjeti da u Saboru 50 članova ne bi mogli biti u njemu, jer bi bili u sukobu interesa zbog obnašanja različitih ministarskih i drugih dužnosti", poručio je.

Najsvrsishodnije bi, kazao je Bačić, bilo da se omogući Državnom odvjetniku da završi istragu, a ako se ne pokrene kazneni postupak, da se u Saboru priđe imenovanju istražnog povjerenstva.


I HNS-ov Milorad Batinić poručio je kako se njegova stranka protivi formiranju istražnog povjerenstva dok traje istraga.

"HNS smatra da je interes svih građana da se rasvjetle okolnosti oko Agrokora no koja je svrha osnivanja povjerenstva. Sabor je otkada je osnovan imao nekoliko povjerenstava koji su imali politički kontekst", ustvrdio je Batinić..

Za predloženo, ali i sva prethodna povjerenstva, kazao je da su bili "ništa drugo nego politički sud".

"Pričekajmo da vidimo što ćemo dobiti od DORH-a i tada prihvaćam da se osnuje istražno povjerenstvo i utvrdi politička odgovornost", poručio je.

SDP-ovu ucjenu oko izbora sudaca Ustavnog suda nazvao je neprihvatljivom. " Preispitajmo svoju savjest, Ustavni sud je iznad toga i nemojmo podlijegati jeftinim manipulacijama",poručio je Batinić.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2018. 20:43:45

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account