Zelena energija: Agroproteinka proizvodi struju iz životinjskog otpada

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.9.2018. 22:09:26
Zelena energija: Agroproteinka proizvodi struju iz životinjskog otpada

Foto: Agroproteinka/ elektrana

Već duže od godinu dana u pogonu Agroproteinke u Sesvetskom Kraljevcu djeluje elektrana na bio plin nastao iz organskog otpada.


Prigorsko domicilno stanovništvo kao i svi ostali Sesvećani koji dovoljno dugo žive na ovim prostorima dobro znaju za Agroproteinku, negdašnji dio giganta, mesne industrije Sljeme.  Svjedobno kafilerija koja je bila zadužena za spaljivanje ostataka iz prerade mesne industrije, ubrzo je iz Sesveta preseljena na prostor u Sesvetskom Kraljevcu, gdje se i danas nalazi. 


Napretkom tehnologije negdašnji proces prerade bio ostataka cjelokupno je unaprijeđen u suvremeni kružni proces i u cijelosti rješava davnašnji veliki ekološki problem životinjskih otpadaka, u suvremeni proces koji iz toga proizvodi nove sirovine. 


Tako se složenim tehnološkim postupcima životinjski ostaci prerađuju djelomično u proteine i masti životinjskog porijekla koji služe opet kao jedna od sirovina za proizvodnju hrane za kućne ljubimce ili domaće životinje, a onaj dio bio otpada koji više nije iskoristiv niti za tu namjenu, odvozi se u jednu slovačku cementaru gdje u procesu proizvodnje cementa služi kao gorivo. 


Prilikom tih tehnoloških postupaka razvijaju se i određeni plinovi koji također imaju svoju energetsku vrijednost. Stoga je osnutkom sestrinske tvrtke Agroproteinka-Energija d.o.o. zaokružen kružni proces u kojem se odvaja bio plin koji služi kao energent u elektrani snage 1 MW. Višak energije preuzima HEP, a tako stvorena energija ubraja se u obnovljive izvore čime sudjeluje u smanjenju emisije stakleničkih plinova.


No, još je važnija javno zdravstvena komponenta Agroproteinke. Ona je neizostavan  čimbenik u mesoprerađivačkoj industriji, jer zbrinjava sve nusproizvode životinjskog podrijetla, a radi se o velikim količinama nusproizvoda, o vrlo osjetljivoj djelatnosti koja je bitna za ljudsko zdravlje i zaštitu okoliša, te o kompliciranom procesu obrade. I najmanja količina nemarno odbačenih ili nepropisno zbrinutih životinjskih nusproizvoda, osim što može biti opasna za zdravlje ljudi i životinja, može učiniti veliku štetu okolišu. 


Danas je Agroproteinka sa 60 godina postojanja i gotovo 100 tisuća tona godišnje zbrinutog životinjskog otpada najveće poduzeće takve djelatnosti u jugoistočnoj Europi.  Trenutno zapošljava 115 djelatnika, sponzorira mnoge sportske klubove i društvena događanja, a posebnu pozornost pridaje ekologiji o čemu će posebno biti riječi kada će, kao će kao i lani, sudjelovati u velikoj Zelenoj čistki, ali i ponovo podučiti naše osnovce kako pravilno zbrinuti potrošeno jestivo ulje iz domaćinstva, a koje je može biti vrlo štetno dospije li u naš okoliš. 


U svakom slučaju dobro je znati da uz vlastiti najsuvremeniji sustav kompleksnog pročišćivanja otpadnih voda, više u zrak ne odlazi niti otpadni plin koji se kao energent spaljuje u elektrani. Dakle ekološka bio tehnologija  uspješno je na djelu i na ovim našim prostorima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.6.2020. 11:16:13

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account