Fiolić i najava Zadar Wine Festivala

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 23.2.2020. 23:04:36
 Fiolić i najava Zadar Wine Festivala

Foto: Tomislav Radić

U prepunom wine baru zagrebačke kavane Procaffe, upravo na svjetski Dan (pijenja) vina, 18. veljače, održani su jubilarni, dvadeseti "Vinski razgovori s novinarom Tomislavom Stiplošekom". Vinski razgovori su zabavno-edukativne interaktivne radionice bogate sadržajima koje su prilagođene i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče. 

Stiplošekov vinski gosti ovaj su put bili sommelieri Ivan Stiblik i Mladen Maraš, koji su publici "Vinskih razgovora" predstavili Vina i likere Fiolić iz Zadra te najavili Zadar Wine Festival.

Četvrto izdanje Zadar Wine Festivala održat će se 27. i 28. ožujka 2020. godine, u  zadarskom Arsenalu, 500 godina starom spomeniku kulture koji svojim izgledom privlači turiste sa svih strana svijeta. 

"Zadar Wine Festival je zamišljen da prvenstveno okuplja ljude iz struke ali i druge ljubitelje vina. S obzirom da i sam dolazim iz ugostiteljstva, kad god čujem informaciju od vinara da su na Zadar Wine Festivalu dogovorili neku suradnju, budem zadovoljan i znam da radimo dobar posao.", istaknuo je Ivan Stiblik, organizator Festivala. 

Nakon informacije o festivalu u Zadru, predstavljena su vina Fiolić. Obitelj Fiolić iz Zadra počela je  proizvodnju vina 2006. godine najprije eksperimentirajući u skromnim uvjetima. Entuzijazam, želja i ljubav prema vinarstvu, ali i veliki uspjeh na vinskim natjecanjima doveli su do toga da su Fiolići 2016. godine osnovali vinariju te povećali proizvodnju. 

 Prvo je ponuđena Maraština cvjetnih, sorti svojstvenih aroma i ugodne kiseline, koja se sljubjuje s laganijim jelima, bijelim mesom i ribljim specijalitetima. Drugo je vino bio Rose od sorti plavina i grenache, suho vino čiji okus dugo traje u ustima i može se piti uz široku paletu jela ili samo kao aperitiv. Potom je slijedio Cuvée od grenachea i syraha, odležavan 8 mjeseci u barrique bačvi; sočno i pitko vino koje odiše laganom svježinom i voćnosti, uz pikantne note papra te zaokruženog i postojanog okusa.  Merlot ugodnog i bogatog, zrelog mirisa, odležan 18 mjeseci u barrique bačvama  ima čvrste tanine, solidno tijelo i fine začinske note u retrookusu. 

Na popisu premijera i pretpremijera na Vinskim razgovorima našlo se još jedno vino. Bila je to Maraština sur lie, vino s velikim potencijalom koje još nije na tržištu. 

Osim vina, obitelj Fiolić proizvodi liker od višnje maraske i liker od smokve za kojeg su dobili razna domaća i međunarodna priznanja i nagrade. Likeri se proizvode tradicionalnom metodom "hand made", a posebnost je i da se u proizvodnji koristi desalinizirana morska voda, dajući tako likerima jedinstven okus.

Vina su pratili  zalogaji, plate sa suhomesnatim proizvodima tvrtke Buretić Bregi i sirevima mljekare Latus.  

Vinske razgovore i ovog puta upotpunio je književni kutak predstavljanjem još jedne knjige u izdanju tvrtke Beletra.  

"Skrivam u svom Srcu Ljubavi, Ljubavi svih vrsta. Raznih kao otisak prsta. Nijedna ista, a svaka čista…" - početni su stihovi jedne od pjesama zbirke kojom je, kroz devet poglavlja, na 300 stranica oplemenjenih energičnim i senzualnim ilustracijama Dalibora Talajića, autor Davor Krivski stihovima opisao svoj doživljaj univerzalnog principa ljubavi. Autor zbirke "Kolekcionar ljubavi svih vrsta" Davor Krivski  također je i sommelier, barist ali i svestrani poslovni čovjek.Vezane vijesti
Ažurirano: 6.7.2020. 10:06:12

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account