Lovrić: U Muzeju za umjetnost i obrt dogodila se velika pljačka te kulturološka i materijalna šteta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.4.2024. 14:21:27
Lovrić: U Muzeju za umjetnost i obrt dogodila se velika pljačka te kulturološka i materijalna šteta

Foto: Plavi grad

Tražimo ostavku Upravnog vijeća i Tihomira Milovca te da se hitno utvrdi pravo stanje fundusa Muzeja, kaže predsjednik Plavog grada Ivica Lovrić.


„Još od prošle godine aktualna je tema o uništenju umjetnina našeg jedinstvenog nacionalnog muzeja - Muzeja za umjetnost i obrt, a može se istaknuti da se tamo dogodila i velika pljačka. Tim više što je to prvi takve vrste muzej u Europi te jedini koji cjelovito svjedoči o hrvatskom identitetu i najvažnijim povijesnim osobama i događanjima u našoj prošlosti“, započeo je današnju konferenciju za novinare Ivica Lovrić, predsjednik stranke Plavi grad.


Novinarima je govorio o nevjerojatnoj situaciji koja se dogodila u Muzeju za umjetnost i obrt. Nastavio je kako je od druge polovine 2021. godine do početka ove kalendarske godine otuđeno gotovo 1,4 milijuna eura. Osvrnuo se i na činjenicu kako nakon potresa u Zagrebu, vodstvo Muzeja u suradnji s aktualnom gradskom vlašću nije adekvatno zbrinulo  muzejsku građu.


„To znači da je ona najprije neprimjereno transportirana, bez osiguranja i u primjerenim uvjetima, a potom je zbrinuta u hangaru na Zagrebačkom velesajmu gdje je zbog utjecaja kiše i vjetra, prema nekim procjenama, oštećeno i do 30 posto fundusa Muzeja. Riječ je o nevjerojatnoj financijskoj te kulturološkoj i materijalnoj šteti kada je riječ o uništavanju kulturne građe“, rekao je Lovrić.


Dodao je kako se „sve to dogodilo u vrijeme dolaska Možemo-vaca u Gradu Zagrebu jer je šefica računovodstva koja je sudjelovala u toj pljački, na to radno mjesto došla 10. kolovoza 2021. godine što je dva mjeseca nakon dolaska Tomaševića na vlast“. Lovrić svoju tvrdnju potkrjepljuje dokazima kako u isto vrijeme Tomašević postavlja upravno vijeće na čelu kojega je Možem-ovski gradski zastupnik Tihomir Milovac, ali isto tako i istaknuti članovi stranke Možemo – Ivana Knez, koja je također njihova vijećnica te Nikola Radeljković.


„Ono što je posebno za zapaziti je da se pljačka i veliko oštećenje muzejske građe događa pod Upravnim vijećem Tihomira Milovca, i to na način da u 2023. godini iako je to obveza po Statutu, Upravno vijeće nije niti raspravljalo o financijskom izvješću za 2022. godinu. Održali su 12 sjednica Upravnog vijeća, a niti na jednoj nisu raspravljali ni o financijskom planu za 2023. niti o izvješću za 2022. Da se samo raspravljalo na Upravnom vijeću o izvješću, već bi se mogla spriječiti ova pljačka“, naglasio je.


Na kraju je naznačio ono što će tražiti od Tomislava Tomaševića na sjednici Gradske skupštine, a to je da pod hitno razriješi Upravno vijeće predvođeno Tihomirom Milovcem jer su oni izravno odgovorni za ovu nevjerojatnu štetu i pljačku. “S druge strane tražimo da se žurno organizira, popiše i utvrdi stvarno stanje fundusa Muzeja za umjetnost i obrt kako bi se moglo ustanoviti koliko je toga oštećeno u nestručnom i neprofesionalnom rukovanju i  upravljanju. Ujedno pozivam Ministarstvo kulture i medija da se aktivno uključi u pokušaj spašavanja jedine institucije koja čuva hrvatski identitet u punom obliku“, zaključio je Lovrić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.4.2024. 11:23:42

Create Account