Lovrić: "Tomašević tri godine ne radi ništa, a pred izbore pusti spin i najavi veliku investiciju od 323 milijuna eura".

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.4.2024. 11:23:42
Lovrić: "Tomašević tri godine ne radi ništa, a pred izbore pusti spin i najavi veliku investiciju od 323 milijuna eura".

Foto: Marin Sušić/Facebook Plavi grad

U gradskom vodovodnom sustavu rastu gubici vode zbog neodržavanja i obnavljanja vodoopskrbne mreže u posljednje tri godine, kažu u Plavom gradu.



U ime stranke Plavi grad njen predsjednik Ivica Lovrić održao je u subotu dopodne  konferenciju za novinare  na kojoj je ponovo optužio gradonačelnika Tomislava Tomaševića, ovaj put za, kako tvrdi, loše stanje u gradskom vodoopskrbnom sustavu.


„Kad na čelo grada dođe osoba bez dana radnog staža, koja jedino zna valjati se po cestama, vezati lancima te demonstrirati ostale oblike destruktivnog ponašanja MOŽEMO jedino svjedočiti njenom katastrofalno lošem upravljanju i vođenju Grada kojim sve više šeću divlje svinje i koji se devastira u svim segmentima“, rekao je Ivica Lovrić, predsjednik stranke Plavi grad na konferenciji za novinare, održanoj u subotu ispred Gradske uprave, Trg Stjepana Radića 1.

Tom je prigodom ukazao na mnoge štete koja aktualna gradska vlast nanosi mnogim svojim postupcima. 

Jedan od mnogobrojnih takvih primjera su i ogromne štete koje svojim neznanjem nanosi Vodoopskrbi i odvodnji.

Lovrić je istaknuo nekoliko činjenica:

U 2021. godini gubitci vode iz vodoopskrbnog sustava su iznosili 49%, dok u 2024. iznose 57%. Dakle, od 100 l vode puštene u vodovodni sustav Grada Zagreba, 57 l iscuri kroz pukotine.

„Gubitci su porasli isključivo radi neodržavanja i obnavljanja vodoopskrbne mreže u posljednje tri godine.

Nadalje, iznio bih dvije ključne stvari.

Naime, nakon potresa je od izraelske tvrtke UTILIS naručeno satelitsko snimanje zagrebačke vodovodne i kanalizacijske mreže temeljem koje je napravljena projektna dokumentacija i tenderi za javnu nabavu. Procjena investicije je bila 60 milijuna eura i sredstva su bila osigurana u Fondu solidarnosti.

Dolaskom Tomaševića na vlast ništa nije napravljeno i propuštena je ogromna prilika, servirana na dlanu.

Također, Tomaševića je dočekala građevinska dozvola za 3. fazu pročistača otpadnih voda i pripadajuća dokumentacija za rekonstrukciju Vodovoda i odvodnje (Projekt Zagreb), procijenjeni iznos investicije je 323 milijuna eura te su za isto osigurana europska sredstava.

Tri godine Tomašević po tom pitanju ne radi ništa i onda se sjeti pred parlamentarne izbore najaviti veliku investiciju od 323 milijuna eura, kao da će radovi početi svaki dan, što je nemoguće jer tri godine nisu apsolutno ništa vezano uz isto pokrenuli. U najboljem slučaju radovi mogu započeti tek za godinu i pol, početkom 2026.“, rekao je predsjednik stranke Plavi grad.

Koliki su razmjeri nebrige za vodoopskrbni sustav najbolje govori i činjenica da se trenutno izvode radovi na produžetku Nove Branimirove, a da istovremeno nisu položene vodovodne cijevi, iako je sve bilo spremno - u 2021. je izdana građevinska dozvola, raspisan natječaj i potpisan ugovor sa izvođačem za izgradnju vodovoda. 

Upitao se tko će odgovarati za takve propuste? Da se pita Tomaševića, on bi upro prstom i prokazao uvijek nekog drugog.

„Jedino što uspješno čini je da lažima i obmanama skreće pozornost sa svojih propusta tako da etiketira i optužuje druge. 

Medijski spinovi mu kod građanstva sve manje prolaze, za razliku od divljih svinja“, zaključio je Lovrić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.4.2024. 14:21:27

Create Account