Ljubica Uvodić Vranić održala tribinu "Kako se dobro posvađati?"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.11.2023. 16:16:18
Ljubica Uvodić Vranić održala tribinu "Kako se dobro posvađati?"

Foto: Promo

U subotu 25. 11. u organizaciji Psihološkog centra Carpe Diem održana je tribina i predavanje Ljubice Uvodić Vranić „Kako se dobro posvađati?“.


Na predavanju se psihologinja Ljubica Uvodić Vranić osvrnula što svađa jest te je je istaknula kako ona sadrži puno neugodnih emocija, te je otvoreno iskazivanje srdžbe prema drugoj osobi. Ona se može shvatiti kao komunikacija koja je prešla granice mirne rasprave.

Istaknula je kako je važno osvijestiti da se često svađamo i razumjeti kako to radimo te kako se moramo naučiti dobro svađati kako bismo se mogli lijepo pomiriti. Dobra svađa, prema psihologinji Uvodić Vranić, uključuje poznavanje uzroka i povoda svađe te korištenje dopuštenih metoda koje vode pregovorima i zajedničkom zaključku vezano uz samu svađu. Svađa često treba završiti kompromisom pri čemu obje strane ponešto izgube, ali dovodi do pomirenja i pronalaska zajedničkog zaključka. Navela je i kako dobre svađe dugoročno produbljuju odnose.

Voditelj Psihološkog centra Carpe Diem i logoterapeut Domagoj Dalbello ističe kako je mirno riješavanje konflikata temelj za zdrave odnose. Kada se pojedinci upuste u dobronamjeran i konstruktivni dijalog, ne samo da su u mogućnosti riješiti trenutne probleme već grade temelj za međusobno razumijevanje i poštovanje. Na taj način se dugoročno osnažuju odnosi i jača povjerenje. Nasuprot tome, nerešeni konflikti mogu se s vremenom pogoršavati što može dovesti do urušavanja odnosa povjerenja, koje je ključno za kvalitetne međuljudske odnose. Također, stres izazvan nerješenim konfliktima može doprinijeti anksioznosti, depresivnosti i drugim psihičkim teškoćama. Međutim, kada osobe uspješno komuniciraju i rješavaju konflikte, stvaraju podržavajuće okruženje koje može imati pozitivan učinak na mentalno zdravlje.

Za sve navedeno ključna je edukacija i osvještavanje o važnosti ovog problema, kao i uključivanje stručnjaka u situacije kada pojedinci imaju problema s ozbiljno narušenim međuljudskim odnosima, osobito kada je riječ o odnosima među bliskim osobama s obzirom da na takvim odnosima gradimo svoj identitet, sliku o sebi te bi nam trebali predstavljati izvor sigurnosti i oslonac u životu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account