Ministrica Divjak: Prema novom zakonu na polugodištu neće biti brojčanih ocjena

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.2.2018. 20:43:45
Ministrica Divjak: Prema novom zakonu na polugodištu neće biti brojčanih ocjena

Foto: screenshot

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u razgovoru za HRT rekla je da u novom Zakonu o odgoju i obrazovanju na polugodištu neće biti brojčanih ocjena. Najavila je i da će sigurno provesti reformu obrazovanja. Ministrica Divjak uvjerena je da vodi najvažniji resor u državi. Zadovoljna je činjenicom što je i Vlada stavila obrazovanje u prvi plan. U reformskim paketima naglasak je na obrazovanju, visokom obrazovanju, znanosti, suradnji s industrijom, inovativnosti, na kojoj se mora temeljiti čitav gospodarski razvoj, rekla je ministrica.


Odluka o tome da će ostati opisne ocjene na polugodištu donesena je, kaže, na temelju rezultata javne rasprave u kojoj su sudjelovali roditelji i stručnjaci. Iznijela je i podatke da 73 posto roditelja podržava eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme te da 80 posto građana misli da je potrebna obvezna informatika u osnovnim školama. To su vrlo visoki postoci, jedna od rijetkih situacija gdje imamo ovako visoko suglasje među roditeljima vezano uz reforme, istaknula je Divjak.


Ministrica je rekla i kako će u eksperimentalnoj provedbi u školama biti novi udžbenici i eksperimentalni materijali. U kontaktu smo s nakladnicima, a  određeni obrazovni materijali pripremaju se preko stručnih radnih skupina koje su radile na izradi kurikula. Na pitanje hoće li biti zakinute škole koje nisu u eksperimentalnoj fazi, ministrica odgovara kako neće jer će dio materijala koji se priprema za eksperimentalne škole biti dostupan i ostalima. S tom razlikom da će edukacije za učitelje i opremanje škola biti više fokusirani na eksperimentalne škole, dodala je.


Ministrica je rekla kako ne strahuje od štrajka nastavnika i profesora jer pregovori o granskom kolektivnom ugovoru nisu prekinuti. Oni su samo prolongirani zbog prijepora oko reprezentativnosti sindikata koji bi mogli u pitanje dovesti legitimnost cijelog procesa.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.4.2020. 15:14:04

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account