Noćašnjim bdijenjem na Europskom trgu u Zagrebu dočekujemo 1. srpnja, 10. godišnjicu ulaska Hrvatske u Europsku uniju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.6.2023. 12:39:50
Noćašnjim bdijenjem na Europskom trgu u Zagrebu dočekujemo 1. srpnja, 10. godišnjicu ulaska Hrvatske u Europsku uniju

Foto: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj/vizual

Hrvatska je točno u ponoć s 30. lipnja na 1. srpnja 2013. godine i službeno postala članica Europske unije. Večerašnjim programom obilježavamo desetu godišnjicu tog događaja.




Hrvatska je 1. srpnja 2013. godine točno u ponoć službeno postala tada 28. punopravna članica Europske unije. Danas, deset godina kasnije pripremamo se za proslavu tog jubileja.  U suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj obilježit ćemo 10. godišnjicu hrvatskog članstva u Europskoj uniji na Europskom trgu u Zagrebu u petak 30. lipnja. Uz bogat filmski i glazbeni program družimo se od 19 sati sve do iza ponoći!


PROGRAM


 Petak, 30. lipnja

19.00 – 00.30            DOGAĐANJE ZA JAVNOST, Europski trg


19:00 GLAZBENI PROGRAM, Radio Yammat FM


19:35 - 20:55  IGRANI FILM "Moj dida je pao s Marsa"  (obiteljski, fantastika / Hrvatska / 79' / 2019. / režija: Dražen Žarković, Marina Andree Škop / scenarij: Pavlica Bajsić Brazzoduro, Branko Ružić / produkcija: Studio dim)

Radnja: Život djevojčice Une sasvim se preokrene kada njenog djeda otmu vanzemaljci. U podrumu kuće slučajno otkrije da je djed i sam vanzemaljac čiji se brod davno srušio, a tu je ostao njegov pilot, mali mrzovoljni robot, Dodo. Una i robot imaju manje od 24 sata da pronađu i spase djeda.


21.00 – 21.30 SVEČANI GOVORI VISOKIH DUŽNOSNIKA


21.35 – 22.00 IGRANI KRATKOMETRAŽNI FILM Ostrižena (Hrvatska / 23' / 2023. / režija: Karla Lulić / scenarij: Dora Šustić / produkcija: Dobar film)

Radnja: Mlada udovica Ines vraća se u rodno mjesto i traži posao u frizerskom salonu u kojem je nekoć radila. Iznenađena njezinim povratkom, i iscrpljena brigom o svojoj novorođenoj bebi, vlasnica salona Roza postaje paranoična.


GLAZBENI PROGRAM, Radio Yammat FM


22.40 – 22.55  IGRANI KRATKOMETRAŽNI FILMSlijedi… (Hrvatska /13'12'' / 2020. /režija i scenarij: Karla Lulić / produkcija: Dobar film)

Radnja: Grad Zagreb u svijetu bez vode. Nekolicina preživjelih skriva se u svojim stanovima, u strahu jedni od drugih. U jednoj zgradi, pojavi se bijela mačka koja za sobom ostavlja mokre tragove šapa. Slijede li stanari mačku, pronaći će vodu. Ali tek kad nadvladaju strah i udruže snage.


GLAZBENI PROGRAM, Radio Yammat FM


23.35 – 23.55  IGRANI KRATKOMETRAŽNI FILM U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga (komedija / Hrvatska / 20'/ 2018. / režija: Karla Lulić / produkcija: Dobar film)

Radnja: Svećenik Petar predan je svome pozivu. Jedne nedjelje nakon mise Petar poželi sladoled. Međutim, tome se protive slastičar i stanovnici sela, koji žele očuvati krepost svoga svećenika. On će pak učiniti sve za taj jednostavan užitak.


00.00 – 00.30  GLAZBENI PROGRAM, Radio Yammat FM


Subota, 1. srpnja

U subotu, 1. srpnja 2023. godine s početkom u 21 sat, u okviru festivala „Zagreb Classic“ na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu održat će se Svečani koncert - u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Gradom Zagrebom. Na programu su djela hrvatskih i europskih skladatelja u izvedbi Zagrebačke filharmonije, Djevojačkog zbora „Zvjezdice“ te solista HNK: Marije Kuhar Šoša (sopran) i Ljubomira Puškarića (bariton) uz ravnanje maestra Paolo Spadaro Munitto. Koncert možete pogledati i u izravnom prijenosu na HRT-u.


Od subote, 1. srpnja u 18 sati u Kinu Metropolis, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu počinje Panorama hrvatskog filma, novi program Festivala europskog filma, prigodom obilježavanja 10 obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Prikazuju se 4 domaća kratkometražna filma , a ulaz na projekcije je slobodan. Više informacija o filmovima: https://kinometropolis.eu/

 

Povodom 10. obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji u Zagrebu će, također, 1. srpnja od 21 sat, biti prigodno osvjetljene Zagrebačke fontane (Sveučilišna livada).

 

U suradnji s Hrvatskom poštom, 1. srpnja bit će izdana prigodna poštanska marka. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.7.2023. 11:47:03

Create Account