Danas obilježavamo 10 godina od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.7.2023. 11:47:03
Danas obilježavamo 10 godina od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji

Foto: Vlada RH, facebook/Grad Zagreb

Povodom desete obljetnice pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, jučer je na Europskom trgu u Zagrebu održana prigodna svečanost.



Na današnji dan, 1. srpnja 2013. godine točno u ponoć Hrvatska je postala tada 28. punopravna članica Europske unije. Tim povodom na Europskom trgu u Zagrebu održana je prigodna svečanost, koja se nastavlja večeras svečanim koncertom na Trgu kralja Tomislava. 


Tijekom sinoćnjeg prigodnog glazbenog programa obratio se predsjednik Vlade RH Andrej Plenković:

„10. obljetnica članstva Hrvatske u Europskoj uniji predstavlja priliku da svi zajedno kažemo koliko smo ponosni na strateška postignuća hrvatskoga naroda i države u samo nešto više od tri desetljeća naše samostalnosti i neovisnosti“, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanosti u povodu 10 godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji koju je na zagrebačkom Europskom trgu organizirao Ured Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s Uredom parlamenta u RH i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova.


Uz Plenkovića bilo je mnoštvo drugih uzvanika. Čestitavši značajnu obljetnicu brojnim građanima i visokim uzvanicima, gradonačelnik Tomislav Tomašević je izdvojio solidarnost, demokraciju te vladavinu prava i poštivanje ljudskih prava u najvažnije vrijednosti Europske unije. Govoreći o EU fondovima, naglasio je da ova gradska uprava želi što bolje povlačiti i koristiti europska sredstva te dodao da je Grad Zagreb 2020. godine iz europskih fondova povukao oko 20 milijuna eura, a samo u prvoj polovici ove godine povučeno je oko 70 milijuna eura, najviše iz Fonda solidarnosti.


Mnogi mediji u prenoseći informacije i svečanosti i u svojim osvrtima prenose prednosti članstva u ovoj asocijaciji iznoseći pri tom podatke o benefitima koje je Hrvatska ostvarila zahvaljujući pristupanju uniji, a posebice pristupanjem u  Schengenski prostor i eurozonu što je ustvari ekskluzivni klub nekolicine europskih država.


Pojedini mediji podsjećaju da je hrvatski put prema Europskoj uniji započeo  još Franjo Tuđman 1998. godine  imenovanjem Ljerke Mintas Hodak našom prvom ministricom europskih integracija.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.6.2023. 12:39:50

Create Account