Ove subote u Kanfanaru će održava 33. Jakovlja i Smotra istarskih volova - boškarina.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.7.2023. 13:12:33
Ove subote u Kanfanaru će održava 33. Jakovlja i Smotra istarskih volova - boškarina.

Foto: TZ Općine Kanfanar

Istarski vol - boškarin je autohtona životinja - najveći simbol Istre i jedan od najvećih kopnenih sisavaca Europe koji može težiti i preko tone.



Smotra istarskih volova je manifestacija na kojoj će se po 33. put za redom birati najljepši, najteži i najposlušniji boškarini. 14 uzgajivača (20 iz Istre i jedan sa otoka Krka) će predstaviti 21 vola koji će nakon službenog otvorenja smotre krenuti u povorku oko Parka istarskog vola gdje će potom započeti i proglašenje onog najljepšeg, najposlušnijeg i najtežeg.


Smotra započinje u subotu, 29. srpnja 2023. godine u 18 sati u Parku istarskog vola u Kanfanaru.


Stručna će komisija procjenjuje ljepotu životinja po kriterijima koji su vrijedili od davnina, što uključuje ocjenjivanje izgleda rogova, tijela životinje, stabilnosti hoda, dužine repa, ravnine leđa, boje dlake i još brojne druge kriterije.

Svake godine obaraju se rekordi prošlogodišnjih u težini, pa je tako 2022. najteži vol na Smotri težio 1.421 kg što opravdava titulu istarskih volova kao jednih od najtežih kopnenih sisavaca Istre.


Nakon Smotre (defilea volova), oko 18:30 sati održat će se izrada milenijske fotografije Šime Strikomana u obliku boškarina. 


Od 16 sati lokalni obrtnici predstaviti će svoje domaće proizvode i stare zanate na Sajmu u sklopu manifestacije. Za završetak u 21 sat koncert će održati grupa Vigor. 


Istarski vol - boškarin je autohtona životinja - najveći simbol Istre i jedan od najvećih kopnenih sisavaca Europe koji može težiti i preko tone. Boškarin je autohtona, visoko ugrožena i zaštićena pasmina goveda, a Općina Kanfanar kroz ovu manifestaciju potiče njihov daljnji uzgoj i time očuvanje pasmine.  Ove su životinje nekad su pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva u istarskim selima, a danas su simbol Istre. 


U sklopu programa održava se i  „Šetimana od Jakovlje“ koja ove godine nudi bogat program. U mjestima diljem Općine Kanfanar organizirani su različiti zabavni, eno-gastronomski i sportski programi. Posjetitelji će moći uživati u Kinu na travi, sudjelovati u pub kvizu na temu boškarina, a održat će se i prigodni nogometni turnir i rekreativna biciklijada.


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.2.2024. 13:32:13

Create Account