PRAVOSUDNA AKADEMIJA I UNICEF DUGOROČNO UNAPRJEĐUJU RAD PRAVOSUDNIH STRUČNJAKA S DJECOM

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.12.2018. 22:38:38
PRAVOSUDNA AKADEMIJA I UNICEF DUGOROČNO UNAPRJEĐUJU RAD PRAVOSUDNIH STRUČNJAKA S DJECOM

Foto: UNICEF Hrvatska

Pravosudna akademija i UNICEF objavili su priopćenje o suradnji.


Zagreb, 10. prosinca 2018. – Ravnateljica Pravosudne akademije Andrea Posavec Franić i v.d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković potpisale su sporazume o suradnji kojom će se u razdoblju od 2018. do 2020. godine unaprijediti rad pravosudnih stručnjaka u kontaktu s djecom. Glavni je cilj suradnje izrada održiva programa cjeloživotnog stručnog usavršavanja za svih 1038 postojećih pravosudnih dužnosnika i stručnjaka koji u različitim pravosudnim postupcima dolaze u kontakt s djecom, kao i njihovih budućih kolega. 


Uz to, u partnerstvu s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom pokreće se opsežan program specijaliziranih edukacija za 98 odvjetnika za mladež i 20 stručnih suradnika izvanpravne struke u državnim odvjetništvima koji rade s djecom svjedocima i žrtvama u kaznenim postupcima te maloljetnim počiniteljima kaznenih djela.  Na taj će se način uz UNICEF-ovu stručnu i financijsku podršku osigurati bolje razumijevanje prava i potreba djece tijekom radnog vijeka današnjih i budućih pravosudnih stručnjaka, koji će potom moći prilagoditi svoj rad onima kojima je podrška najvažnija.


„Kontakt s pravosudnim sustavom stresan je i za odrasle, a osobito za djecu. Međutim, možemo djeci olakšati to iskustvo prilagođavanjem njihovim mogućnostima i potrebama, a za to je potrebno upoznati se s njihovim pravima i razvojnim posebnostima. Među ostalim, zajednička nam je želja da pravilno informiranje djeteta, slušanje njegovih stajališta te dostojanstveno i suosjećajno ophođenje s djetetom uz zaštitu njegove privatnosti postanu uobičajeni standardi komunikacije s djecom u tim okolnostima. Ova suradnja omogućit će pravosudnim stručnjacima pohađanje edukacija kojima će unaprijediti tu komunikaciju”, kazala je povodom potpisivanja sporazuma Đurđica Ivković, v. d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.


Ravnateljica Pravosudne akademije Andrea Posavec Franić izjavila je: „Pravosudna akademija pridaje izuzetnu važnost stručnom usavršavanju pravosudnih dužnosnika i stručnjaka izvanpravne struke koji u svojoj praksi rade s djecom. Zbog toga je suradnja s UNICEF-om više nego dobrodošla. Bez obzira na sva ograničenja s kojima se susreću pravosudni dužnosnici i drugi stručnjaci u radu s djecom, djeca su ranjiva skupina kojoj se treba pristupiti s povećanom pažnjom i brigom. Zahvaljujući suradnji s UNICEF-om, Akademija će imati osnažene kapacitete za provedbu cjeloživotnog učenja i pružanje specijaliziranih edukacija pravosudnim dužnosnicima i službenicima koji rade s djecom u kaznenim, upravnim i građanskim postupcima.”Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account