Sabina Glasovac: Kriza ne smije biti povod za autokraciju u obrazovnom sustavu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.4.2020. 16:08:22
Sabina Glasovac: Kriza ne smije biti povod za autokraciju u obrazovnom sustavu

Foto: screenshot Youtube

SDP je danas predstavio svoje prijedloge mjera za poboljšanje situacije u obrazovnom sustavu. Cilj mjera je prekidanje neizvjesnosti koja je prisutna kod svih koji su uključeni u obrazovne procese te omogućavanje jednakog i pravednog pristupa obrazovanja svakom učeniku i studentu. Nužno je osigurati što bezbolniji završetak ove školske i akademske godine i napraviti sve potrebne pripreme za onu koja dolazi.

 

Sabina Glasovac, zastupnica u Hrvatskom saboru apelira na Ministarstvo znanosti i obrazovanja da bude brže, učinkovitije i operativnije u svojim postupcima. 

 

„Moramo što hitnije donijeti odluku o načinu završetka školske godine, pogotovo za maturante. Kad je u pitanju državna matura, podsjećamo da su njeni osnovni postulati ti da se mora provoditi istog dana u isto vrijeme i pod istim uvjetima. Podsjećamo ministricu Divjak na to jer se djeca nalaze u neujednačenim uvjetima, nemaju svi računala, internetsku vezu, neki nemaju ni krov nad glavom, pa bi inzistiranje na provođenju online mature narušilo temeljne preduvjete o jednakim uvjetima i pravednost mature. Stoga, predlažemo da se u što hitnijem roku donese odluka o tome da se matura u sažetom obujmu, poput isključivanja gradiva iz drugog polugodišta, provodi kao do sada, ali da se ozbiljno razmotri njeno pomicanje. Učenici i roditelji već sutra moraju imati informaciju što ih čeka“, poručila je Glasovac te zatražila da Ministarstvo sjedne s Rektorskim zborom te razmotri da se državna matura, na svim onim fakultetima na kojima je to moguće, tretira kao nacionalni kvalifikacijski ispit na fakultete. 

 

SDP inzistira da Ministarstvo konzultira učitelje, nastavnike i ostale uključene u obrazovni proces prije donošenja odluka, te da hitno donese plan obnove obrazovnih ustanova pogođenih potresima.

 

„Tražimo i da Ministarstvo ozbiljno razmotri i početak sljedeće školske godine, jer upitno je koliko je realno da škola krene 7. rujna kako je planirano. U dogovoru s osnivačima Ministarstvo mora donijeti odluku na koji način će se pomaknuti rokovi za upise u osnovne i srednje škole jer su pripreme za upisne postupke već krenule“, dodala je Glasovac.

 

Emil Tafra, predsjednik SDP-ovog Savjeta za visoko obrazovanje, znanost i inovacije dodaje da država mora pomoći studentima i smanjiti cijenu smještaja, prehrane i školarina, a visokim učilištima ponudi krizne programske ugovore za financiranje u narednom razdoblju.

 

„Nužno je osnovati Krizni stožer za obrazovanje koji će obuhvatiti cijelu obrazovnu vertikalu jer je cijeli sustav povezan i sve mjere koje se donose će imati posljedice na sve stupnjeve u vertikali. Kad je u pitanju visoko obrazovanje, praktikumi i laboratorijske vježbe se ne mogu provoditi te je važno donijeti odluku da se prebace u sljedeći semestar i da se, sukladno tome, smanji broj ECTS bodova nužnih za ovaj semestar. Nadalje, posebne mjere će se morati donijeti za biomedicinsko područje jer su ti studiji najviše pogođeni u ovom trenutku“, istaknuo je Tafra.

 

Danijela Pustahija Musulin, voditeljica SDP-ove Koordinacije za obrazovanje zalaže se za rasterećenje nastavnog sadržaja uz pomoć stručnjaka koji će procijeniti koji je to pedagoški minimum potreban za iduće obrazovne razdoblje.

 

„U dijelu zakonskih i podzakonskih akata, potrebno ih je brzo i efikasno riješiti, ali nije dobro da se neki od njih poput Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja donose na e-savjetovanju u trajanju od 5 dana, a da se konačni Pravilnik donese 30. travnja, tj. počeli bi sa postupanjem 1. svibnja. To nije u redu i dodatno uznemiruje obrazovnu zajednicu, a posebno nastavnike u Zagrebu koji su pogođeni potresom“ rekla je Pustahija Musulin.

 

Sabina Glasovac zaključila je kako nijedan ministar, nijedan premijer, nijedan predsjednik nije iznad Ustava i zakona Republike Hrvatske. 

 

“Kriza ne može i ne smije biti prostor u kojem će se loviti u mutnom i pokušavati uvesti autokraciju. Ministrica jedino može biti podrška, servis i stalno na raspolaganju učiteljima i nastavnicima koji su uvijek odrađivali svoj posao, a ne koristiti izvanredne situacije za promociju sebe i svojih projekata ili autistično se ponašati kao da se ništa ne događa, kao da radimo u normalnim uvjetima“ zaključila je Glasovac, referirajući se na najave da bi ministrica mogla zaključivati ocjene.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.9.2020. 11:02:34

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account