Svaki treći Hrvat ne prepoznaje lažne poruke e-pošte

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.1.2018. 21:34:12
Svaki treći Hrvat ne prepoznaje lažne poruke e-pošte

Foto: Ilustracija

Osim što svaki treći Hrvat ne prepoznaje lažne e-mailove, svaki peti dijeli povjerljive podatke na lažnim internetskim stranicama, otkrili su rezultati istraživanja koje je objavila zagrebačka tvrtka Diverto.


Riječ je o prvom takvom sustavno provedenom istraživanju na razini države s ciljem utvrđivanja svijesti i spremnosti hrvatskih korisnika na obranu od takvih napada.


U istraživanje su bili uključeni privatni i javni sektor na uzorku od 1235 osoba, a rezultati prate svjetske trendove, ističu iz Diverta.


Napominju da je phishing trenutno jedan od najčešćih oblika napada na fizičke i pravne osobe. Riječ je o jednoj od tehnika socijalnog inženjeringa (tehnika kojoj su primarna meta osobe, a ne računalni sustavi) prilikom koje se napadač, najčešće putem elektroničke pošte, predstavlja kao legitimna osoba s namjerom da od potencijalne žrtve prikupi osjetljive podatke ili kako bi tu osobu naveo na zlonamjernu radnju (primjerice, kako bi nasnimio zloćudni softver na vlastito računalo).


 Ovisno o različitim vrstama poruka, 36 do 47 posto osoba nije prepoznalo lažnu poruku pri čemu su kliknuli na poveznicu u pošti.


Samo tri posto kreiranih poruka su zaustavili takozvani antispam filteri.


U zaključcima istraživanja navodi se da je i dalje najbolja zaštita od napada edukacija korisnika računalnih sustava te pravodobno dijeljenje informacija o aktualnim napadima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.2.2018. 16:30:54

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account