Pelješac u Zagrebu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 31.1.2020. 11:15:49
Pelješac u Zagrebu

Foto: Julio Frangen

 „Pelješac u Zagrebu“ vinska kušaonica  u organizaciji udruge Vinoljupci privukla je u restoran Kluba književnika u Zagrebu mnoge vinoljubice i vinoljubce. 


„Ovogodišnje druženje s pelješkim vinarima četvrto je po redu u organizaciji naše udruge. Tu manifestaciju doživljavamo kao tradiciju pa je  za plavce rezervirana prva kušaonica u godini s kojom otvaramo sezonu vinskih druženja.– istaknula je Irena Lučić organizatorica kušaonice.  Manifestacija je organizirana u suradnji s udrugom „Plavac mali – Pelješac“.


Predstavilo se deset peljeških vinarija – Matković, Violić, Ledinić, PZ Putniković, PZ Postup, PZ Dingač, Ponos, Gregurević, Bezek te Dingač-Skaramuča. Kušalo se plavac mali u raznim varijantama – od barriquea do desertnog vina, te kao selekcije s položaja Postup i Dingač. Osim plavca malog ponuđene su  i druge autohtone sorte pošip i rukatac.


Pelješac je jedno od najpoznatijih hrvatskih vinogorja sa 1000 ha pod vinovom lozom. Devedeset posto nasada čine crne sorte, među kojima je najzastupljeniji plavac mali, autohtona hrvatska sorta. Iako na cijelom Pelješcu daje jako dobre rezultate ipak je najpoznatiji plavac mali uzgojen na položajima Dingač i Postup 


 Udruga Vinoljupci  djeluje od 2014.godine na promicanju vinske kulture i turizma. Do sada je organizirala  sedam open-air vinskih festivala, te  pedesetak drugih vinskih događanja i susreta s ciljem kreiranja vinskog identiteta Zagreba i promicanja vinske kulture na neformalan i zabavan način. „Shvatili smo da generacija mladih potrošača izuzetno respektira hrvatska vina te da je željna edukacije i druženja, ali na ponešto drugačiji - urban, opušten i neformalan način. Takav pristup, u kojem su svi dobrodošli, neovisno o vinskoj stručnosti i predznanju, provlači se kroz sve naše aktivnosti.“ – rekla je Irena Lučić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.4.2021. 11:33:08

Hoćete li izaći na izbore?

Hoću i glasat ću
Neću izaći
Hoću, ali neću glasati, poništit ću listić
Izaći ću u birtiju, ne na izbore
Kakvi sad izbori?
Ovdje sam došao samo kliknuti
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account