SO DO-ovci na prestižnome Zagreb Classicu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.7.2019. 14:09:35
SO DO-ovci  na prestižnome Zagreb Classicu

Foto: Sesvete danas, arhiva

Članovi orkestra SO DO - El sistema nastupit će ovog četvtka na prestižnom Zagreb classicu.Iako nisu najavljeni u službenom materijalu, izvrsni glazbeni orkestar mladih SO Do - El sistema koji je nedavno na zagrebačkom aerodromu oduševio putnike, sigurni smo da će oduševiti i mnogobrojne posjetitelje festivala.


Između opernog ansambla HNK i kazališta Komedija, Zagreb je otvorio svoj predivni festival na otvorenom mladima. Mladi SO DO-ovci, kako se neformalno nazivaju, pozvani su 4.7. na Trg kralja Tomislava, kako bi se predstavili, i to će učiniti na svoj uvijek inovativan način. 


Nastupit će oko 80 djece i mladih, različite dobi: od rane školske do studentske, a svi okupljeni u zajedničkoj ljubavi prema glazbi i skupnom muziciranju. Na poziv na Zagreb Classic, svi su svoje ljetne planove prilagodili i s veseljem se odazvali. 


Radno ljeto za SO DO-ovce


Svaki praznici prilika su da istarski i zagrebački El Sistema orkestri zasviraju zajedno. Tako su odmah po završetku školske godine, Istrani došli u Zagreb kako bi svi zajedno snimili flash mob na Zračnoj luci dr. Franjo Tuđman. To je bilo jedno novo scensko iskustvo čiji se rezultat s nestrpljenjem očekuje za 10tak dana. Mada su se Istrani tek vratili doma, vesele se ponovnom dolasku i nastupu na Zagreb Classicu, a nakon toga – krajem kolovoza, Zagrepčani odlaze u Istru gdje će održati zajedno tri koncerta. Sve je to lako jer ih veže prijateljstvo i zajedništvo.


Glazba nastaje iz srca

Svrhu i cilj rada udruge najbolje opisuju riječi članice orkestra Magdalene Orehovec, djevojke na pragu upis u srednju školu koja je u orkestru od svoje 10-te godine. SO DO joj je omogućio da nakon završene osnovne glazbene škole i dalje ima mogućnost svirati violinu, a da joj još uvijek ostane vremena za druge vanškolske ljubavi kojih Magdalena ima poprilično. SO DO je očito jedna od većih jer kaže : „Ovdje u SO DO-u svi smo kao jedna velika obitelj. Imamo i svoje mane, i loše dane, ali isto tako imamo i ono nešto što se ne može opisati riječima. Ona neka nit koja nas povezuje, a zove se glazba. Glazba nas čini ljudima baš onakvim kakvim jesmo. Glazba nastaje iz srca. Po tome smo posebni. Imamo puno prepreka ali ih prelazimo zajedno, korak po korak dostižemo svoj cilj. Mi SO DO-ovci trudimo se glazbom poboljšati i oplemeniti ovaj Svijet te izmamiti osmijeh i zadovoljstvo na lice svakome tko nas sluša. U SO DO-u nije bitno jesi li još mali klinac ili već odrastao čovjek, ni koliko dobro sviraš, jesi li možda virtuoz ili samo običan zaljubljenik u glazbu…bitno je da svaki put sviraš svim svojim srcem, jer tek tad dolazi onaj lijepi ton…Zato stišaj Svijet, poglasni muziku i pridruži nam se!


O El Sistemi

Projekt formiranja orkestara djece i mladih, poznat kao El Sistema, nastao je 1975. godine u Venezueli kao socijalni pokret kroz glazbu. U metodologiji je integrirano zajedničko učenje glazbe i razvoj društvenih vrijednosti. Iako je glazbena kvaliteta ključna, ona ima jednaku važnost i težinu, kao i socijalni aspekt. Zbog svojih izuzetnih rezultata El Sistema se proširila po cijelom svijetu, pa tako od 2014. godine djeluje i u Hrvatskoj. Zagrebački El Sistema centar djeluje u okviru udruge SO DO – El Sistema Hrvatska te uz pomoć partnera – Centra za kulturu i informacije Maksimir koji im daje podršku i prostor za rad. Istarski orkestar je nastao uz pomoć EU fondova prije gotovo tri godine i za sada je drugi SO DO centar u Hrvatskoj.


Orkestar je mikro svijet u kojem djeca uče o više aspekata života – zajedničkom stvaranju, međusobnom poticanju, uzajamnom pomaganju, poštovanju jednog prema drugom i osjećaju pripadanja. Zajedničko muziciranje donosi nadahnuće, razvoj mašte i osjećaja za lijepo, a obogaćuje i duhovni razvoj svakog mladog bića, bez obzira na kasnije afinitete ili izbor zvanja.


U pogledu društvenog razvoja – djeca svoje slobodno vrijeme provode učeći glazbu i izgrađujući svoju osobnost, duhovnost i intelekt u pozitivnom smjeru. Kroz to im se pruža mogućnost da svoje potencijale, talente i vrijeme usmjere u pozitivan način izražavanja, u komunikaciju i druženje sa svojim vršnjacima, kao i ostalim starosnim skupinama. U kulturnom pogledu – razvijaju se u kulturne i glazbeno obrazovane mlade ljude, bez obzira da li glazba postaje njihova profesija ili odabiru neki drugi životni put. Jedna od premisa rada udruge je da kultura izgrađuje karakter i osobnost, te da svaka osoba koja je u tom pogledu educirana, pozitivno doprinosi društvu u budućnosti.


Sudjelovanje u programu „El Sistema“ za sve polaznike je besplatno, inkluzivno i ne-selektivno, i tako svima dostupno.

Udruga SO DO – El Sistema Hrvatska poziva sve Zagrepčane i goste Grada na Zagreb Classic – "Stišajte Svijet, poglasnite muziku i pridružite nam se"!


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.11.2020. 17:08:53

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account