Sve manji broj učenika u strukovnim školama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.8.2017. 9:01:32
Sve manji broj učenika u strukovnim školama

Foto: HRT

Bliži se početak nove školske godine, a osnovne i srednje škole u Hrvatskoj bilježe sve manje učenika. Smanjuje se broj razreda, osobito onih u strukovnim školama. Djeca se za njih sve rjeđe opredjeljuju zbog čega se pojavljuju mnoga deficitarna zanimanja.


I dok je nezaposlenost u državi još uvijek velika, na tržištu rada nema kvalificiranih radnika za neka strukovna područja. U Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu tako nedostaje tesara, fasadera, limara, zidara, bravara, mesara, tapetara i pekara, a prevelik je broj veterinarskih tehničara, tehničara PT prometa, upravih referenata, ekonomista, odjevnih i kemijskih tehničara, poslovnih tajnika/tajnica, frizera, fotografa i tehničkih crtača.


Samo zemlje koje ulažu u strukovno obrazovanje mogu uspjeti poručila je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Maja Jukić, a ono što nama nedostaje je gospodarska strategija i jasna vizija budućnosti.


Treba napomenuti da je ta veza između tržišta rada i škola prilično slaba. Lokalna zajednica ne sluša baš potrebe škole i lokalna zajednica nema baš dobar dojam što se događa, nisu se dobro usuglasili, rekla je Jukić.


Učenici strukovnih zanimanja svoja bi znanja trebali graditi kroz praksu, čega u našim školama često nedostaje kao i tehnološke opremljenosti. 


Jukić je stoga istaknula kako je nužno uvesti mrežu škola koja bi osigurala da ta škola bude potpuno u skladu s tehnologijom i strukom opremljena, ali isto tako da ima i nastavnike koji su potpuno osposobljeni za tu tehnologiju.


Drugi rok za upise u srednje škole traje do 28. kolovoza, a slobodnih mjesta najviše ima u strukovnim školama.


HRT


Vezane vijesti
Ažurirano: 9.2.2021. 14:09:24

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account