Autohtona hrvatska vinska sorta Škrlet predstavljena u Sarajevu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 13.2.2024. 11:21:24
Autohtona hrvatska vinska sorta Škrlet predstavljena u Sarajevu

Foto: Nermin Memić i Ivana Pranjić

Škrlet je možda i najznačajnija autohtona hrvatska vinska sorta s područja Moslavine.



Ovogodišnji 17. „Sarajevo Wine Fest“ održan je  u hotelu Holiday 8. i  9. veljače.  Nastupilo je 70 izlagača, proizvođača vina i prehrambenih proizvoda iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske i Italije.


Udruga Bregovita Hrvatska bila je jedan od izlagača na festivalu, a sudjelovanje je organizirano uz podršku Hrvatske gospodarske komore. Predstavnici Udruge bili su vinari Boris Drenški, Voštinić-Klasnić, Seletković, Romić, Ptičar, Florijanović, Žabić, Ivanić, Kosovec i Glavica.


U sklopu festivala održavale su se i brojne radionice, a jedna od njih bila je„Škrlet – autohtona sorta kontinentalne Hrvatske“. Radionicu je moderirao Nikica Katić, vinar iz vinarije „Klet Romić“. Nikica Katić je radionicu započeo prezentiranjem Moslavine kao vinske i turističke regije, te  pojasnio sastav tla, klimu i položaje kao bitne čimbenike za proizvodnju škrleta.


Kušali su se škrleti u svim stilovima od pjenušaca, mladih vina, eko proizvodnje pa do macerata.

Događanjima u Sarajevu nazočili su i Josip Pavić državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Hrvatske , Hrvatski veleposlanik u Sarajevu Ivan Sabolić, Vanda Babić Galić, savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova i Nikica Pažin, ministar savjetnik u Uredu Hrvatske gospodarske komore pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH.



Vezane vijesti
Ažurirano: 13.4.2024. 13:16:15

Create Account