Crveno i Modro jezero 2020. postaju UNESCO-ov geopark?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.2.2018. 12:06:27
Crveno i Modro jezero 2020. postaju UNESCO-ov geopark?

Foto: Natura

Pokrenuta je inicijativa da Crveno i Modro jezero te područja oko njih - do 2020. godine postanu UNESCO-ov geopark. Počinju i pripreme za izgradnju centra s različitim sadržajima za posjetitelje i istraživače. Nastavlja se i proučavanje Crvenog jezera - krškog fenomena koji privlači posjetitelje iz cijelog svijeta željne adrenalina.

"Hrabro smo krenuli u cijeli proces prijave, dobili smo potporu Grada i Županije te Javne ustanove tako da je sve krenulo u dobrom smjeru. Naravno tek sada kreće najviše posla, no po idealnom planu do 01.lipnja moramo poslati pismo namjere, a do 30.studenog cijelu dokumentaciju. Nakon toga u 2019. slijedi potrebno obilježavanje, signalizacija i priprema za implementaciju te ukoliko će sve ići po planu, u lipnju 2020. dobili bi status UNESCO Geo Parka", istaknuo je direktor TZ Imotskog Luka Kolovrat. Dodao je kako će se započeti i s pripremama za izgradnju istraživačko-posjetiteljskog centra koji bi sadržavao izložbeno-muzejski postav, istraživački centar, „rescue“ centar za čovječju ribicu, posjetiteljski centar i mnoge druge znanstvene i istraživačke sadržaje.

To bi bio treći UNESCO Geo park u Hrvatskoj. Park prirode Papuk hrvatski je Geo Park pod zaštitom UNESCO-a, a trenutno je u iščekivanju dobivanja UNESCO zaštite i Viški arhipelag.


HRT


Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account