Gotovo nestala najveća kolonija kraljevskih pingvina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.7.2018. 14:15:48
Gotovo nestala najveća kolonija kraljevskih pingvina

Foto: ilustracija

Kolonija kraljevskih pingvina na otoku Cochons u arhipelagu Crozet kod Antarktike, koja se smatrala najvećom na svjetu, smanjila se u posljednjih 35 godina za 90 posto, upozoravaju znanstvenici.


Od početka 80-tih godina prošlog stoljeća do danas, kolonija se smanjila za 88 posto, s oko 500,000 na 60,000 parova za razmnožavanje, piše u studiji objavljenoj u znanstvneom časopisu Antartic Science.


Budući da se u jedan par uračunavaju četiri životinje (roditelji i dvoje mladih), to znači da na otoku živi oko 240,000 kraljevskih pingvina.


To je strašno smanjenje, rekao je Henri Weimerskirch, glavni autor studije. Ako je razlog u okolišu, tek nam onda ništa nije jasno, dodao je.


Otkrivena 60-tih godina 20. stoljeća, kolonija se nalazi u prirodnom rezervatu Južnim francuskim teritorijima  (TAAF). Od 80-tih, smatrala se najvećom kolonijom kraljevskih pingvina na svijetu.


Do ove studije, populacija kraljevskih pingvina diljem Južnog oceana procjenjivala se na 1.5 milijuna parova za razmonožavanje.


Loše vijesti koje stižu s otoka Cochons znače da smo izgubili gotovo trećinu globalne populacije, rekao je Weimerskirch.


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.1.2020. 12:43:35

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account