Klaudio među ženama

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 8.6.2020. 22:15:37
Klaudio među ženama

Foto: Marko Čolić

Na terasi poznatog  okupljališta mladih (i svih koji se tako osjećaju), Swanky Monkey Gardena u središtu Zagreba u Ilici oko  istarskog vinara Klaudia Tomaza okupile su se mnoge žene a bilo je i nekoliko muškaraca.Nakon dulje koronarne i potresne stanke, članice udruge WOW (Women on Wine/Žene i vino), njihovi gosti i novinari, došli su na druženje i zabavu uz Tomaz vina. Poslije duge izolacije i karantene i bio je to tračak optimizma nakon svih loših stvari koje su se dogodile kako WOWicama tako i Zagrebu.  Pod dirigentskom palicom dviju članica, Vlaste Pirnat iz uprave WOW i vinski educirane Manuele Maras, događaj  je privukao brojne vinoljubice i vinoljubce.

 Vinarije Tomaz  je srcu Istre, s pogledom na pitoreskni Motovun. Na  20 hektara vinograda dominiraju tipične istarske sorte: malvazija, teran i muškat bijeli a u podrumu nastaju vrhunska vina.

Vinar Klaudio Tomaz i sin Antonio prezentirali su  četiri svoja vina. Za početak,  gosti su kao piće dobrodošlice uživali u roséu Flaminio iz berbe 2018. koji je lepršav i ležeran polusuhi raskošnih voćnih aroma, napravljen isključivo od sorte teran. Nakon toga je uslijedila malvazija Avangarde 2019:  svježa, mineralna, specifične diskretne arome koja podsjeća na miris bagremova cvijeta. Na ovu su malvaziju Tomazovi vrlo ponosni i smatraju da je upravo ova berba najbolja malvazija koja je ikad izašla iz njihovog podruma. Treće vino bila je malvazija Sesto Senso 2015, od odabranih bobica s najboljih položaja,  macerirana 21 dan i odležavana 18 mjeseci  na finom talogu 18 mjeseci u velikim bačvama od hrasta, murve i akacije.  Gospođe, djevojke i muški gosti  uživali su u suhom, toplom i mekanom, a opet svježem vinu koje mirisom podsjeća na pržene lješnjake, med, duhan i cimet.

 U Istri s ponosom kažu "Teran je Istrijan" pa su se prisutni s radošću prebacili na "crvenog kralja", čuveni teran Barbarossa iz 2017. koji je prisutne itekako zaintrigirao svojim čudesnim aromama. On je odležan 18 mjeseci u hrastovim bačvama; karakteristične  rubin-crvene boje i  fine, izražene i prepoznatljive, voćne arome. To je vino okusom puno, jako, robusno, ali istovremeno skladno i ugodno vino.
Za Tomaza je poznato da stalno nešto smišlja, radi i stvara, eksperimentira i – iznenađuje. Upravo je tako i nastalo posljednje vino ovog ugodnog vinskog druženja – vino iznenađenja -  Barbarossa Superior iz berbe 2017. koje je mladi Antonio sa ponosom točio iz magnum boce. Vino je nastalo prosušivanjem bobica, 70% na trsu (kasna berba), a 30% na slami  te je svako zasebno dozrijevalo dvije godine u  barrique i tonneau bačvama, potom sljubljeno odležalo u inox bačvi još šest mjeseci, nakon čega je punjeno u boce . Barbarossa Superior 2017 još čeka svoj trenutak za izlazak na tržište. Svako od ovih vina priča priču o ljubavi i znanju čovjeka koji ih je stvarao i zato je najljepši doživljaj kušati ih upravo u njegovom društvu. No isto tako, svako od tih vina ima i svoju energiju i karakter, svako ima i svoju publiku. S radošću se  čekaju nova WOW druženja, osobito od početka jeseni, ali će i tijekom ljeta biti lijepih iznenađenja.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke:


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.12.2020. 16:11:02

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account