Nastavljena 'Vina uz žlicu'

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 6.7.2020. 10:15:25
Nastavljena  'Vina uz žlicu'

Foto: Marko Čolić

Sve je bilo spremno, ali su inicijatori  eno gastro projekta  'Vina uz žlicu', novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić, zajedno s Karolinom Pavić, vlasnicom zagrebačkog bistroa  Veganšpek morali pričekati  dane između dva "napada Korone"Oni su konačno došli, pa se okupila probrana ekipa vinara i uljara te novinara koji prate vinsku i gastronomsku scenu.

Kroz labirint vina i jela uzvanike je poveo veliki vinski zaljubljenik Marko Havaši, koji je u Zagrebu  pridonio afirmaciji međimurskih i zagorskih vina. Sada je pokazao da ima i voditeljski talent.

Visoka temperatura nije bila  saveznik, ali u kuhinji Veganšpeka sve je besprijekorno funkcioniralo. Chef Alen Đukić sa svojim  timom na stolove najprije je 'izbacio' Fermentirane štapiće od soje s humusom, tempehom i mrkvom, koji su posluženi uz Pjenušac 267 extra brut Kota. Svoj pjenušac osobno je predstavio vinar iz Hrvatskoga zagorja Tihomir Kota.

Sljedeći gastro izazov bili su Gnudi s kravljim sirom i pjenicom od tartufa s parmezanom, a posluženi su uz Sauvignon Soldo 2018, aromatično i osvježavajuće vino iz Vetova za čiju su kreaciju zaslužni otac i sin, Gojko i Mirko Soldo.

Premijeru imala je vinarija Burnum iz Vrbnika kod Knina. Kušalo se vino na francuski način s dalmatinskog kamenjara. Bio je to Bijeli Cuvée iz 2018. u kojem su podjednako zastupljeni chardonnay, viognier, pošip i maraština. 

Vino je, uz Zeleni rižoto sa špinatom i popečcima, predstavila Kninjanka, Dijana Grgić, vlasnica i urednica časopisa VinumIN.

Boris Nećemer iz  vinarije eko vinara Tomislava  Bolfan predstavio je Riesling 2019 .

Uz to moćno vinu pridružen je Losos s grilla uz beluga leću, glaziranu mrkvu te pire od graška i mente.

Jedino crno vino te zagrebačke vrele večeri bio je Crni Cuvée Kaptol 2017.  iz vinarije Kaptol s kutjevačkog vinorodnog područja.

To vino visokog potencijala i maštovite kreacije predstavili su vlasnica vinarije Barbara Ljevar i zagrebački distributer Dario Krklec. Ta kupaža cabernet franca, cabernet sauvignona i merlota, u podjednakim omjerima, nadopunila je  Skradinski rižoto, kojim je označen i kraj slanim jelima.

Slatka završnica, Crème brûlée s ružmarinom i narančom, stigla je uz Muškat žuti Sokač 2018. Vinariju Sokač iz Strmca kod Stubičkih toplica,  predstavio je novinar Vjekoslav Madunić. Kao i mnogim drugima koji su ušli u svijet vina  i Sokaču to nije  glavno zanimanje.

On je elektroničar, vlasnik tvrtke Elektron pa zato u vinogradu i podrumu ne čini ništa sam . Savjetnik   mu je enolog Krešimir Hren iz  konzultantske kuće Enoexpert u kojoj je i enolog Miodrag Hruškar.  Zahvaljujući toj suradnji  postigao je vrhunsku kvalitetu vina.  Prinos po trsu je do 1,5 kg,  berba je ručna , maceracije bijelih sorata je i do  osam sati u preši a vinu daje dovoljno vremena da dozori prije nego što će ga  pustiti na tržište.

Uz vina pila se mineralna voda Römerquelle a predstavila se i Sanja Žuvela iz OPG-a Mario Žuvela iz Vele Luke s Korčule s ekstradjevičanskim maslinovim uljem Žuvela Košće, mješavinom vrhunskih sorti maslina lastovka, orgula i drobnica.

Mladen Cesarec, koji u Oroslavju ima OPG Cesarec je sa svojim je bučinim uljima  ušao i u velike trgovačke lance. Ove večeri   popečci  kao dodatak Zelenom rižotu spravljeni od visokoproteinskog, bezglutenskog bučinog brašna uz popržene sjemenke. Cesarec je predstavio i Suncokretovo hladno prešano ulje, koje nije namijenjeno prženju nego kao dodatak jelima što je  novost na tržištu.Vezane vijesti
Ažurirano: 24.12.2020. 11:17:56

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account