Vina bivšeg ministra u Vinskom klubu

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 31.1.2022. 11:15:05
Vina bivšeg ministra u Vinskom klubu

Foto: Marko Čolić

Vina  bivšeg ministra  poljoprivrede Tomislava Tolušića su se kušala u zagrebačkom Vinskom klubu. 


Premjerno su predstavljena bijela  vina "Anđeo s greškom" (graševina, chardonnay) i Maestoso (chardonnay) te crna vina "Anđeo s greškom" (cabernet sauvignon, merlot, frankovka i cabernet Franc) i "Čaruga" (cabernet sauvignon, merlot)  te kao iznenađenje desertni Cuvée (cabernet sauvignon, frankovka i crni Pinot). 

Vlasnik vinarije Apolitico iz Rezovca kod Virovitice je bivši ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić koji je u jednom mandatu bio i ministar regionalnog razvoja i EU fondova. Vina su predstavili bivši ministar Tomislav Tolušić, enologinja Ivana Nemet, koja je nekad radila u Feravinu i u Orahovici, a odnedavno je ravnateljica Tehnološko inovacijskog centra u Virovitici i sommelier i voditelj Vinskog kluba Tomislav Jakopović.


Vinogradarstvo je u obitelji Tolušić od davnih dana. Tomislava Tolušić naslijedio je vinograd  s 500 čokota.  Uz obiteljski vinograd u Rezovcu, u Kutjevu na položajima Kaptol i Vidim, zakupljeno je 6 hektara vinograda s bijelim sortama, a u Baranji se kupuje crno grožđe od Pinkerta i Kolara. Godišnja proizvodnja je 60.000 litara i 11 etiketa, ali u vinariji su samo  dvije osobe zaposlene.


Prvo se  kušalo vino " Anđeo s greškom" berba 2020.alkohol 13%.  To je 90-postotna graševina s 10% chardonnaya. Vino je odnjegovano u 1200-litarskoj gruzijskoj amfori, uz maceraciju i fermentaciju od 20-ak dana, a nakon toga je 12 mjeseci bilo u hrastovoj barrique bačvi .

Napunjeno je 4000 butelja. Vino je zlatno žute boje prema jantarskoj. U aromi dominira voćnos a u okusu je ugodno meko, gusto i osvježavajuće.  Vino" Anđeo s greškom"  dobilo je ime po pjesmi virovitičke grupe Vatra, s čijim je frontmenom Ivanom Dečakom, Tomislav Tolušić odrastao. 

Kušanje je nastavljeno  s Maestosom. To je Chardonnay, berbe 2020. s 13% alkohola napravljen sur lie metodom. Fermentacija je odrađena u novim hrastovim bačvama od 500 l i nakon prvog pretoka ponovno je vino vraćeno u hrastove bačve i od tada počinje njegovanje na talogu.Grožđe  za ovo vino kupljeno je u vinogradu Radovanci kraj  Velike iz vinograda u kojem je uzgojeno uz stručni nadzor s ne više od 600-700 grama po trsu. Maestosu  se prognozira dugi vijek, a napunjen je u  samo 1900 butelja. U aromi dominiraju orašasti plodovi a okus je kemozan s mekim taninima.

"Anđeo s greškom",  crno vino berbe 2020. s 14% alkohola nastalo je od četiri sorte (cabernet sauvignon, merlot, frankovka i cabernet franc) u  četiri amfore. napravljen je blend koji je ponovno vraćen u amforu. Nakon što su maceracije i fermentacije završile,napravljen je blend koji je ponovno vraćen u amforu.  U aromi, u mirisu i u okusu dominira svježina crvenog i crnog voća. 

Vino je napunjeno u 4000 butelja 

Crno vino "Čaruga", berba 2020. s 14,5  s  50% baranjskog cabernet sauvignona i merlota tijekom maceracije te alkoholne i malolaktične fermentacije, svakodnevno je odrađivano metodom otakanja  i vraćanja Osim u hrastovoj bačvi odnjegovano i u kestenu, koji ima 30% više tanina što se osjeti u voćnoj aromi i u okusu.  Punjeno je u 5000 butelja.

Na kraju  kušanja vina vinarije Apolitico poslužen je  Cuvée berba 2020. od prosušenog grožđa . Svih 1500 butelja od pola litre je rasprodano, a sačuvana tek nekoliko za degustacije i arhivu. To desertno vino sastoji se od 50% cabernet sauvignona, 40% frankovke i 10% pinota crnog i ima 90 grama neprovrelog šećera po litri i  15,5% alkohola. Grožđe se sušilo u tri sušare, primjenjujući talijansku metodu passito.

Dizajn boca je s ilustracijama koje je radio strip crtač Davor Schunk.

Vina vinarije Apolitico koja su kušana u Vinskom klubu posebna su i raritetna a  enologinja Ivana Nemet pokazala je svu raskoš svog talenta što se nemože ispoljiti u velikoj vinariji zbog tržišnih razloga.

Inače Tolušić nije prvi ministar-vinar. I nekadašnji ministar također poljoprivrede Petar Čobanković bio je vinar.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.4.2024. 13:16:15

Create Account