Vina Carić i čokoladni okusi Gamulin

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 24.12.2020. 11:22:39
Vina Carić i čokoladni okusi  Gamulin

Foto: Julio Frangen

Hvarska Vina Carić i  čokoladni tartufi  Gamulin Chocolates  spojili su se u petak navečer (18.12.) na zoom radionici sljubljivanja vina i čokolade. 
Nakon nekoliko degustacija uživo prijašnjih godina u Jelsi, Splitu i Zagrebu, organizatori su odlučili ljubiteljima vina i čokolada uljepšati predbladgansko vrijeme  ovim neobičnim druženjem, na kojemu je, osim vođenog kušanja - bilo i poezije! Radionicu je moderirala Marija Vukelić, voditeljica projekta Abeceda finih zalogaja,  Ivana Ksrtulović Carić, direktorica marketinga vinarije Carić iz Svirača, predstavila je svoja dva vrhunska vina  pošip i plavac mali a  Fedra Gamulin, kreatorica i vlasnica  Gamulin čokolada u Jelsi  - ispričala je kako nastaju njezine čokolade s izvornim okusima Hvara.


Sudionici  su kušali Carićev Pošip 2018 i višestruko nagrađivani Plovac Ploški Barrique 2013, svako vino sa 4 različite praline, dvije bijele i dvije tamne vanjštine. Praline su bila zanimljivo punjenje pa su sudionici radionice  u svojim domovima, mirišući, kušajući i razmišljajući o Hvaru otkrivali – komorač, smokve, bademi, limun, rogač, med, smokva, ljuta naranča  Prema glasovima publike, uz Pošip 2018 najbolje se spojio bijeli tartuf s punjenjem od suhe smokve, preprženih badema i komorača – svaki je sastojak dodatno pojačao herbalnost pošipa ali i njegovu specifičnu završnu, dopadljivu gorčinu.  S Plovcem Ploškim barrique 2013 sljubio se tartuf od crne čokolade  sa smokvom i prahom ljute naranče. 


Stihove su recitirale hvarske pjesnikinje: Katarina Makjanić svoju pjesmu o smokvi, a  Zorka Bibić o naranči.  Zorka Bibić je naglasila da je Hvar jedan od najaromatičnijih otoka i kako se nada da će i tartufi postati jedan od prepoznatljivih brendova Hvara.  Iznenađenje večeri bio je pjesnik Enes Kišević koji je recitirao nekoliko pjesama, jednu od njih namijenjenu baš vinu i čokoladi „Zaljubljenost“, a dodatno je sve razveselio mladi Ljubo Carić (sin Ivane i Ive Carića) svojom božićnom pjesmom Borić za Božić.


Večer je bila ispunjena posebnom energijom. Ispreplitali su se  komentari o vinima i čokoladi s lijepim stihovima. Enes Kišević  izjavio je na kraju kušanja da je  „Vino duša koju vidimo“ , a nakon radionice,  nadahnut ovim događajem napisao je pjesmu. 


Dvije duše  

 Vino u bokalu:

duša u tijelu. 

Vino je vidljiva duša.

Duša je nevidljivo vino.

Obje su duše

i ljudske 

i božanske.

Jedna mi dah daje,

druga mi dah nadahnjuje.

Ta dva moja života.

Te dvije moje duše.

Podsvjesno svjesne sebe.

Vino u čaši.

Duša u tijelu.
Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account