"Druga strana svega" osvojila i nagradu publike ZagrebDoxa

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.3.2018. 21:48:34
"Druga strana svega" osvojila i nagradu publike ZagrebDoxa

Foto: HRT

Film "Druga strana svega" srpske autorice Mile Turajlić osvojio je ovogodišnju nagradu publike 14. ZagrebDoxa, koja ga je proglasila najboljim od 125 filmova koliko ih je imala prilike pogledati na dvjestotinjak projekcija u proteklih sedam dana.


Ovaj je film dobio i glavnu festivalsku nagradu "Veliki pečat" u regionalnoj konkurenciji te nagradu FIPRESCI Međunarodnog udruženja kritičara, koja je prvi put dodijeljena na zagrebačkom festivalu. "Druga strana svega" kroz prošlost beogradske obitelji i podijeljenog stana prikazuje i povijest jedne zemlje, dajući metaforu bivšeg i sadašnjeg političkog režima u Srbiji.


U središtu je redateljičina majka, političarka i aktivistica koja je devedesetih imala važnu ulogu u prosvjedima protiv Miloševića. Kako njezina obitelj nakon Drugog svjetskog rata nije bila po volji novom, komunističkom režimu, dio  stana u kojemu je živjela od rođenja dan je na korištenje dvjema ženama.

Vrata koja su bila zaključana sedamdesetak godina, i tijekom redateljičinog odrastanja, potaknula su niz razgovora majke i kćeri o prošlosti, politici, društvu, aktivizmu, budućnosti. Ako nečemu ovaj film služi, onda je to da pokaže gdje će sve otići ako se ne reagira na vrijeme, ustvrdila je Turajlić.


Natjecateljski dio ZagrebDoxa završio je u subotu navečer, no tijekom cijele nedjelje prikazivali se nagrađeni i najposjećeniji filmovi.


HRT


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.10.2022. 10:37:47

Create Account