Mlada ruska pijanistička zvijezda Miroslav Kultišev nastupa u Muzeju Mimara

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.11.2017. 17:59:52
Mlada ruska pijanistička zvijezda Miroslav Kultišev nastupa u Muzeju Mimara

Foto: AllEvents.in

 Višestruko nagrađivani mladi ruski pijanist Miroslav Kultišev održat će u srijedu solo koncert u zagrebačkom Muzeju Mimara na kojemu će izvesti preludije Sergeja Rahmanjinova.  


Kultišev, rođen 1985. u Sankt Peterburgu, već je s deset godina nastupio s Peterburškom filharmonijom (pod ravnanjem Jurija Temirkanova), izvodeći Mozartov Koncert za glasovir i orkestar u d-molu.


Klavir je najprije učio na Posebnoj školi za nadarenu djecu u sklopu peterburškog Konzervatorija (kod poznate pedagoginje Zore Cuker), a na tom Konzervatoriju je diplomirao i stažirao (klasa poštovanog umjetnika Rusije, profesora Aleksandra Sandlera).


Kultišev je pobjednik brojnih natjecanja u Rusiji i širom svijeta, a među njima je vrijedno spomenuti prvo mjesto na 13. međunarodnom natjecanju P. I. Čajkovskog (Moskva, 2007) kao i na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Monte Carlu 2012.


Nastupa u najboljim dvoranama Sankt Peterburga i Moskve, kao i u poznatim dvoranama kao što su Musikverein u Beču, Salzburg Mozarteum, "Avery Fisher Hall" Lincoln Center (New York). Trenutno je na turneji po mnogim zemljama širom svijeta tijekom koje dolazi u Zagreb.


Koncert u Zagrebu održava se u sklopu projekta "Veleposlanstvo glazbenog majstorstva" - jedinstvenog projekta Doma glazbe u Sankt Peterburgu i Rossotrudničestva koji se održava od 2012. godine, a uključuje nastupe mladih solista u inozemstvu. 


Rossotrudničestvo je savezna agencije Ruske Federacije u čijem su djelokrugu rada razna pitanja u okviru Zajednice nezavisnih država (ZND), položaj sunarodnjaka u inozemstvu, međunarodna humanitarna suradnja... 


Dom glazbe u Sankt Peterburgu u osnovalo je ministarstvo kulture Ruske Federacije. Glavni cilj ove ustanove je razvoj klasične glazbe, očuvanje izvedbenih tradicija i priprema mladih ruskih glazbenika za međunarodna natjecanja i festivale. Čelist i dirigent, Narodni umjetnik Rusije, profesor Sergej Roldugin, koji je nekad bio na čelu Državnog konzervatorija u Sankt Peterburgu nazvanom po N. A. Rimski-Korsakovu, postao je inicijator osnivanja te ustanove i njezin umjetnički ravnatelj.


Od 2012. godine, u okviru projekta "Veleposlanstvo glazbenog majstorstva", održano je više od 200 koncerata u 43 zemlje svijeta: u Europi i Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi. U prvoj polovici 2017. godine održano je 49 koncerata u 25 zemalja.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.12.2018. 23:19:16

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account